Oroszország számonkérte Csehországot az Ukrajnának átadott fegyverei miatt

Oroszország számonkérte Csehországot az Ukrajnának átadott fegyverei miatt

Nyitókép: SITA

Oroszország azt követeli, hogy Csehország ENSZ-képviselő vegyen részt az ENSZ Biztonsági Tanácsának mai ülésén, amely az orosz Belgorod ágyúzásának lesz szentelve. Csehországnak a találkozón meg kellene magyaráznia az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat – mondta Dmitrij Poljanszkij orosz ENSZ-nagykövet helyettese. A találkozóra közép-európai idő szerint 22 órakor kerül sor – közölte nem sokkal ezután az orosz ENSZ-képviselet. Jan Lipavský cseh külügyminiszter elutasította a cseh képviselő részvételét a Biztonsági Tanács ülésén.

Moszkva ma azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy az ukrán határ közelében lőtték Belgorodot, ahol legalább 14-en meghaltak és több mint 100-an megsebesültek. Moszkva tájékoztatása szerint Ukrajna többek között cseh gyártmányú RM-70 Vampire rakétavetőket használt a támadás során.

„Felszólítottuk Csehországot, hogy állandó képviselője vegyeb részt az ülésen és magyarázza el az országából érkező, civilek halálát okozó lőszerszállítást” – írta Poljanszkij orosz diplomata a Telegram platformon.

Hírdetés

„Nem engedjük, hogy Oroszország bármibe is behúzzon bennünket. Csehország nem fogja kiszolgálni az agresszor hazugságokkal megmérgezett propagandáját”

– mondta a cseh diplomácia vezetője, Jan Lipavský az X közösségi oldalon.

Egyúttal rámutatott arra, hogy Oroszország az, aki folytatja Ukrajna területén a tavaly februárban indított háborút. Vít Rakušan belügyminiszter ugyanezen a közösségi oldalon azt írta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „szemtelensége” „túlmegy minden határon”.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »