“Oroszország sötétbe borította Moldovát”

Tömeges áramkimaradások kezdődtek szerdán Moldovában az ukrajnai energiahálózatban keletkezett károk miatt – közölte Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és regionális fejlesztési miniszter.

"Az ukrajnai energiarendszer helyzete miatt az utóbbi órában tömeges áramkimaradások kezdődtek országszerte. A Moldelectrica dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán" – írta Andrei Spinu Telegram-csatornáján.

A Moldelectrica állami áramszolgáltató megerősítette a hírt. Korábban a kormány utasítására titkosították a cég honlapján szereplő adatokat.

A Dnyeszter melléki oroszbarát szakadár területen szerdán teljesen megszakadt az áramszolgáltatás – jelentette a moszkvai székhelyű TSZV televízió. A jelentés szerint egy sor településen – így Ribnitától Dnestrovscig, valamint Parcaniban és Tiraspolban – nincsen áram.

A moldovai elektromos hálózat a szovjet idők óta összeköttetésben van az ukrajnai és Dnyeszter melléki hálózatokkal. Ez utóbbi területen található Moldova legnagyobb erőműve, a Cuciurgan erőmű. Áramkimaradás, illetve az automatika meghibásodása esetén a balesetek elkerülése érdekében leáll az áramszolgáltatás.

Az ukrajnai energetikai létesítmények elleni orosz támadások következtében Moldovában történt áramkimaradások miatt a moldovai külügyminisztériumba kérették Oleg Vasznyecov orosz nagykövetet.

Hírdetés

"Nicu Popescu külügyminiszter sürgősséggel bekérette a Moldovába akkreditált orosz nagykövetet, hogy határozott tiltakozását fejezze ki az ukrajnai polgári infrastruktúrák elleni támadások miatt, amelyek következtében áramkimaradások történtek (Moldovában)"- olvasható a chisinaui külügyminisztériumnak a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében.

A tárca szerint a brutális orosz tüzérségi támadások drámai következményekkel járnak Moldovára nézve.

A külügyminisztérium egyúttal "sürgős utasításokat" küldött a moldovai diplomáciai képviseleteknek, hogy "tájékoztassák a partnereket a helyzet súlyos hatásáról".

"Oroszország sötétbe borította Moldovát" – írta Facebook-oldalán Maia Sandu moldovai elnök, aki közölte, hogy minden állami intézmény az áramszolgáltatás helyreállításán dolgozik.

Helyi médiajelentések szerint szerda délutánra a fővárosban és más városokban részlegesen helyreállt az áramszolgáltatás, vidéken viszont még mindig nem.

Az orosz erők szerdán ismét energetikai létesítményeket támadtak több ukrajnai régióban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »