Oroszország se szó, se beszéd, megváltoztatta Grúzia határát

Oroszország se szó, se beszéd, megváltoztatta Grúzia határát

Nem először tolódott a grúz területek felé a szemben álló orosz és grúz erők közötti demarkációs vonal Dél-Oszétia határán. Ezúttal a Baku–Szupsza olajvezeték egy része is orosz ellenőrzés alá került. A Moszkvával szemben Mihail Szaakasvili távozása óta visszafogott Tbilisziben a történtek különösen az ukrán válság fényében vertek erős hullámokat, a tanácstalanság azonban érezhető.

Ha meg nem lepte is, azért megdöbbentette Tbiliszit, hogy az oszét–gúz határt kicsit odább tolták a status quót garantáló orosz csapatok. A problémát nem is igazán a grúz kikötőbe futó olajvezeték egy részének ellenőrzése jelenti, hanem az, hogy az orosz csapatok így mindössze 450 méterre vannak a Grúziát kelet–nyugati irányban átszelő autópályától, az ország egyik fő ütőerétől.

Hírdetés

Így érthetően megkezdődtek a találgatások arról, mi történik akkor, ha egy lövöldözésnél valaki meghal. Ez egyes grúz elemzők szerint okot adhat arra, hogy Moszkva ellenőrzése alá vonja az autópályát, amellyel összekötheti Chinvalit Borzsomin keresztül az örmény fővárossal, Jerevánnal. Erre a szárazföldi folyosóra – vélik a találgatások – az Irán körüli helyzet megváltozása miatt lehet különösen szükség, de egy ilyen intervenció a visszavonulást meglebegtetve akár a továbbra is nyugatos külpolitikájának megváltoztatására kényszerítheti Tbiliszit.

Az orosz mozgások független szakértők szerint is inkább azzal lehetnek összefüggésben, hogy Grúzia ugyan nem olyan ellenséges Oroszországgal, mint volt Szaakasvilivel az élen, ám például ígéretével ellentétben halogatja a diplomáciai kapcsolatok felvételét, és lényegében nem változtatott külpolitikáján.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »