Oroszország reménytelen harcot vív az elnéptelenedés ellen. Ukrajna lényegében már elesett

Oroszország reménytelen harcot vív az elnéptelenedés ellen. Ukrajna lényegében már elesett

Ha az orosz demográfia aggasztó, akkor az ukrán helyzet egyenesen katasztrofális” – idézte a bne Intellinews híportál, amely elsősorban Közép-Kelet-Európával foglalkozik. Mindkét ország népessége a Szovjetunió felbomlása óta eltelt időben stagnálásba, majd drámai zuhanásba kezdett. Megoldás ugyan akad a tarthatatlan helyzetre, de mondani könnyebb, mint megtenni.

A Szovjetunió felbomlása után Oroszország népessége az 1985-ös szintre esett vissza. Ukrajnáé azonban az 1959-ben mért népesség szintjére. Ukrajna a másodikvilágháború utáni népességnövekedés harmadát neves egyszerűséggel elvesztette.

Oroszországban a 200-ben számlált 144 milliós lakos 2020-ra 77 millióra olvadt volna, ha nem lett volna bevándorlás, és Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vezette volna be anya-gyermek programját, amely viszonylag sikeresen fordította meg a negatív tendenciát. 2018-ig sikerült a növekedő trendet fenntartani, ám a szélesebb gyermekvállaló korosztályokat szűkebbek követték, így három évvel ezelőtt fordult a kocka. Ma az ENSZ úgy becsüli, hogy az orosz népesség 2050-re optimista forgatókönyv szerint 144 millióra, a pesszimista változat szerint 125 millióra csökken a jelenlegi 148 millióról.

Ukrajna negatív rekordjai

Ukrajna demokgráfiai története azonban egészen más. Népessége 1991-es függetlenedése óta folyamatos összeomlásban van. 52 milliós lakosa 42 millióra zsugorodott az elmúlt három évtizedben, ráadásul ez a szám valószínűleg nem pontos. Egy nemrég végzett elektronikus népszámlálás szerint még ötmillió ember hiányzik, a valós szám tehát 37 millió körül mozog.

A helyzetet természetesen bonyolítja a kelet-ukrajnai háború és így a valós adatok kérdése. Ám a háború önmagában is megtette a hatását: Ukrajna négymillió lakost veszített a Krím orosz annektálásával.

A másik csapás az volt, amikor az EU bevezette az ukrán munkavállalók számára a vízummentességet. Ez volt Petro Porosenko volt ukrán államfő legnépszerűbb lépése, ami viszont irdatlan elvándorláshoz vezetett.

Hírdetés

Mintegy három millió aktív korú ukrán költözött át a szomszédos Lengyelországba és más közép-európai országba. További egymillió ember hagyta el a kelet-ukrajnai, háború sújtotta régiókat, többségük Oroszországba menekült, kihasználva az orosz állampolgárság könnyű megszerzésének lehetőségét.

Születések, halálozások – megfordult az olló

Az egy anyára eső gyermekek száma egykor a Szovjetunióban 3 közelében járt, majd felbomlását követően meredek zuhanásba kezdett. Oroszországban hat évvel ezelőtt 1,78, Ukrajnában 1,51 volt az egy anyára jutó gyermekek átlagos száma. Mára Oroszország 1,5-re, Ukrajna 1,2-re csúszott vissza, ami drasztikus változásnak mondható. (A népesség szinten tartásához zéró bevándorlás mellett 2,1 gyermek/anya átlagos értékre lenne szükség).

Oroszországban és Ukrajnában is a Szovjetunió felbomlását követően néhány év alatt a halálozások száma megelőzte a születésekét. Az elmúlt évtizedben ugyan az olló két vonala közti távolság elkezdett csökkenni, ám ez nem tartott sokáig, elsősorban az elvándorlás miatt. A különbséget a koronavírus-járvány ismét csökkentette – részben a halálesetek számának növelésével, részben azzal, hogy a határzárak miatt csökkent a kivándorlás.

Oroszország évente 500 ezer vendégmunkást próbál bevonzani. A célszám azért olyan rendkívül magas, mert 2020-ban elvesztette a határain belül élő 11,6 milliónyi bevándorló munkavállalója felét. A koronavírus okozta válság és a rubel leértékelése azonban nem teszi túl vonzóvá Oroszországot a gazdasági migránsok számára.

Ukrajna helyzete drámaibb, de elvileg könnyebben megoldható. Neki “csak” annyit kellene tennie, hogy rábeszélje a hazatérésre több mint 6 millió honfitársát, akik az Európai Unió területére és Oroszországba vándoroltak ki a jobb munkalehetőségek végett. Persze, mondani könnyű. Ukrajna továbbra is háború sújtotta ország, a koronavírus-járvány még tart, a belpolitikai viszonyok pedig tartósan bizonytalanok.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »