Oroszország nukleáris áttörést hajtott végre

Oroszország a negyedik generációs nukleáris reaktor kifejlesztésének a végén tart – írja a Rusvesna. A Breszt projekt Áttörési projektként is ismert, és akár Nobel díjat is érdemelhet. Oroszország villamos energia igényének 17 százalékát atomerőművek látják el. Az országban összesen 10 atomerőmű és 33 nukleáris reaktor blokk van. Mindezek hagyományos reaktorok, amelyek az úgynevezett nyitott ciklus szerint működnek.

Alacsony dúsítású uránt használnak, amelyeket nem igazán égetnek el. Melléktermékként nukleáris hulladék halmok jönnek létre. Eddig nagyjából 18 ezer tonna elhasznált urán jött létre, és ez évente 670 tonnával bővül. A Föld országaiban összese 345 ezer tonna urán hulladék halmozódott fel, amiből 110 ezer tonna az Egyesült Államokban van. Csak Franciaország és Oroszország rendelkezik ipari méretű feldolgozó technológiával.

Az új típusú reaktor zárköri ciklusa megoldhatja a problémát és ezt a technológiát bármely ország használhatná, mivel ennek során nem lehet nukleáris fegyverekhez szükséges nyersanyagot létrehozni. Még ennél is fontosabb a biztonság. A zártkörű ciklus elve szerint régi elhasznált nukleáris hulladékot is felhasználhatnak. Krjukov, a tudományok doktora szerint az eddig felhalmozott nukleáris hulladék több száz évre elegendő nyersanyagot biztosítana a következő generációs atomerőművek számára.

Hírdetés

A Breszt körüli kutatások a 80-as években kezdődtek NII Energotehniki (NIIET) berkein belül, amely tengeralattjárók részére fejleszt nukleáris energiaforrásokat. Vlagyimir Putyin az ENSZ millenniumi csúcstalálkozóján egy tiszta, biztonságos energiaforrást ígért a világnak, amelyeket nem lehet fegyverkezésre használni. Az orosz kormány 2010-ben elfogadott egy kormányprogramot, amely 160 milliárd rubelt biztosított az új generációs nukleáris technológia kifejlesztésére. A határidő 2015 volt, a projekt készen van és a technikai dokumentációja már az állami bizottság előtt van. A Roszatom közben már egy olyan gyárat épít, amely az elhasznált urán hulladékot az új-generációs atomerőművek üzemanyagává változtatja. Az első ilyen atomerőmű 300 megawatt villamos energia termelésére lesz képes, de a sorozatgyártásban lévő Breszt már 700 és 1200 megawatt közötti teljesítményt érhet el. Van egy másik nagy előnye is az atomerőművek új generációjának: ha bármilyen tragédia történne, amely megsértené a külső burkolatát, még így sem jönne létre nukleáris fenyegetettség, ami veszélyeztetné a lakosságot.

Rusvesna


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »