Oroszország megérti a magyar kormányt

Oroszország megérti a magyar kormányt

Oroszország megérti, hogy Magyarország NATO- és EU-tagként teljesíti szövetségesi kötelezettségeit, de saját érdekeit is védi – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután Szijjártó Péterrel tárgyalt Moszkvában.
Az orosz diplomácia vezetője azt is kiemelte, Oroszország sohasem érzékelte, hogy Magyarország oroszellenes hangulatot keltett volna, vagy ilyen megközelítést erőltetett volna más tagállamokra a NATO-ban vagy az Európai Unióban.
Szergej Lavrov arról is beszélt, hogy Magyarország megerősítette szándékát a Déli Áramlat területén áthaladó szakaszának a megépítésére.
Szijjártó Péter közölte, Magyarország azt reméli, hogy az Európai Unió és Oroszország mielőbb felújítják a tárgyalásokat az orosz gázt Ukrajna megkerülésével Európa több országába eljuttató gázvezeték megépítésével kapcsolatos kérdésekről.
A politikus ezt megelőzően, a Szergej Lavrovval folytatott megbeszélés kezdetén azt hangsúlyozta, hogy Magyarország fontos partnerként tekint Oroszországra, amely rendkívül jelentős szerepet játszik Közép-Európa energiaellátásában. “Örülünk annak, hogy együttműködhetünk a régió energiabiztonságának növelésében” – tette hozzá.
A magyar miniszter a sajtótájékoztatón is kiemelte – és ezt a Nyikolaj Fjodorovval, a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság orosz társelnökével tartott megbeszélésén is elmondta -, Magyarország abban érdekelt, hogy újjáépüljön Európa és Oroszország gyakorlatias és konstruktív együttműködése. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: Magyarország azt várja, hogy Frank Walter Steinmeier német külügyminiszter keddi moszkvai tárgyalásai nyomán az Európai Unió és Moszkva kapcsolataiban visszatér a hatékony együttműködés időszaka.
Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel közös tájékoztatóján azt is hangoztatta, hogy Magyarország Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett áll ki. Kijelentette, hogy minden félnek be kell tartania a minszki megállapodásokat.
Szijjártó Péter először látogatott Oroszországba azt követően, hogy elfoglalta a külgazdasági és külügyminiszteri posztot. Moszkvába utazása előtt egyeztetett a német külügyminiszterrel.

Fotó: Moszkvai magyar nagykövetség

Hírdetés

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »