Oroszország közzétette a barátságtalan országok listáját

Oroszország közzétette a barátságtalan országok listáját

Oroszország közzétette a barátságtalan országok listáját, amit Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök már jóváhagyott. A lista az „orosz szellemi és erkölcsi értékekkel ellentétes, destruktív magatartást tanúsító” országokat tartalmazza. Két uniós tagállam nem szerepel a listán, illetve egy olyan NATO-tagállam, amely nem tagja az EU-nak.

A lista összesen 47 országot sorol fel, nincs közöttük Szlovákia és Magyarország, valamit a nem uniós, de NATO-tagállamok közül Törökország, amely többször ajánlkozott közvetítőnek az orosz-ukrán háború rendezése céljából.  

A listán a Nyugat, jellemzően az orosz invázióval szemben Ukrajnát fegyverekkel is ellátó hatalmak találhatók meg, mint az USA, az Egyesült Királyság, Japán, illetve az EU (mint intézmény) és a NATO (mint szövetségi rendszer) – kivéve a fent említett három országot.

Hírdetés

Van azonban egy másik lista is, amelynek első verzióját 2021-ben fogadta el, és amelyen az élen az USA és a Cseh Köztársaság állt. A második verziót 2022 márciusában (tehát az Ukrajna elleni invázió kezdete után nem sokkal) hagyták jóvá, majd többször frissítették.

Jelenleg 46 ország szerepel rajta, Szlovákiával és Magyarországgal együtt az egész EU, valamint Ukrajna, Montenegró, Svájc, Albánia, Andorra, Izland, Liechtenstein, az Egyesült Királyság, Monaco, Norvégia, San Marino, Észak-Macedónia, Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Mikronézia, Új-Zéland, Szingapúr és Tajvan (Oroszország nem vitatja az Egy Kína elvet, Tajvant úgy kezeli, mint ami saját közigazgatás alatt áll).

Ezen a listán szereplő országokkal folytatott ügyletek során az orosz gazdasági szereplőknek „különleges módon kell eljárniuk”.

Körkép.sk, TASS


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »