Oroszország közölte, válaszolni fog az újabb európai uniós szankciókra

Oroszország közölte, válaszolni fog az újabb európai uniós szankciókra

Oroszország válaszolni fog az Európai Unió újabb szankcióra – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, arra azonban nem tért ki, hogy milyen intézkedéseket hoz.

Az Európai Unió Tanácsa előző nap újabb nyolc orosz tisztségviselőt vett fel az Ukrajnával szembeni orosz agresszió miatt létrehozott szankciós listára. A testület közölte: a lista bővítésével a kercsi-szorosi és azovi-tengeri helyzet eszkalálódására és a nemzetközi jog Oroszország általi megsértésére reagáltak.

A szankcióval sújtott tisztségviselők között van az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat krími és szevasztopoli határigazgatóságának vezetője és helyettese, valamint három tengerészparancsnok, akik aktívan közreműködtek ukrán hajók feltartóztatásában. A szankciós listára került két olyan orosz tisztségviselő, aki ellenőrzőpontokon teljesített szolgálatot, valamint egy krími orosz katonai parancsnok.

Hírdetés

Az EU a Krím-félsziget bekebelezésének ötödik évfordulóján hozta meg a döntését. amelyet az Egyesült Államokkal és Kanadával is egyeztetett. A két ország szintén rendelt el szankciókat.

„Az orosz fél nem hagyja válasz nélkül az Európai Uniónak ezt a barátságtalan lépését” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében. „Az EU azon állítása, hogy Oroszország megsértette a nemzetközi jogot és indokolatlanul erőt alkalmazott, egyáltalán nem felel meg a valóságnak” – közölte a tárca, amely „álszentnek és cinikusnak” nevezte, hogy olyan személyek is felkerültek a listára, akik a kötelességüket teljesítették.

A legutóbbi uniós döntés révén az ukrajnai válsággal kapcsolatban összesem 170 orosz magán- és 44 jogi személy került fel a szankciós listára.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »