Oroszország hosszú távra bérli Tartusz kikötőjét Szíriában

Oroszország hosszú távra bérli Tartusz kikötőjét Szíriában

Erről tárgyalt Damaszkuszban Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes Bashar Al-Assad elnökkel.

Az orosz miniszterelnök-helyettessel együtt a hadügyminisztérium több magasrangú képviselője is részt vett a Tartusz kikötőjét érintő tárgyalásokon, Tartusz ugyanis az orosz flotta legfontosabb támaszpontja a Földközi-tengeren. Ezért Putyin elnök mindenképp meg kívánja tartani hosszú távon is.

Oroszország támogatta Aszad elnököt a nyolcadik éve folyó polgárháborúban, és ennek eredményeképp Szíriában nem sikerült megbuktatni a kormányzatot – pedig az USA, Izrael és Szaúd-Arábia ezt akarta. Aszad elnök azonban – Oroszország és Irán támogatásával – ellenállt, és jelenleg nyerésre áll a polgárháborúban, amely lerombolta Szíriát. Több, mint ötmillió ember emigrált a 24 milliós országból.

Hírdetés

A támogatásért Oroszország és Irán támaszpontokat szerzett Szíriában. Ez aggasztja az Egyesült Államokat, Izraelt és Szaúd-Arábiát.

Izraeli harci gépek rendszeresen támadják a szíriai katonai támaszpontokat, ezzel segítve az iszlamisták támadásait a szíriai hadsereg állásai ellen. Attól viszont óvakodnak, hogy szembekerüljenek az oroszokkal. Néhány nappal újraválasztása előtt Benjamin Netanyahu miniszterelnök Moszkvában járt.

A támogatásért cserébe megígérte az oroszoknak: idejében értesítik őket az izraeli légierő akcióiról Szíriában, nehogy Izrael és Oroszország szembekerüljön egymással a Közel-Keleten.

Globoport nyomán


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »