Oroszország hadászati bombázókat telepített szíriai támaszpontjára

Oroszország nukleáris fegyverek hordozására alkalmas hadászati bombázó repülőgépeket telepített a szíriai Hmeimimben működő támaszpontjára gyakorló feladatokra – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A három Tu-22M3 (NATO-kódnevén Backfire C) típusú bombázó már megérkezett a Latakia tartománybeli bázisra, amely az orosz katonai műveletek központjaként szolgál a közel-keleti országban. Megfigyelők szerint ez tovább erősítheti Moszkva katonai jelenlétét a Földközi-tenger térségében.

Az orosz tárca arról számolt be, hogy a több mint ötezer kilométer hatótávolságú bombázók gyakorló feladatokat fognak végezni a Földközi-tenger felett. Hozzátette, hogy fogadásukra kiszélesítették a le- és felszállópályát, illetve egy másikat felújítottak.

Hírdetés

Az AP amerikai hírügynökség arra emlékeztet, hogy a hidegháború óta Moszkva először állomásoztat nehézbombázókat a térségben.

Becslések szerint az orosz légierő nagyjából hatvan Tu-22M3-ast tart hadrendben, közülük néhány oroszországi támaszpontokról indulva légicsapásokat mért a szíriai fegyveres ellenzékre.

Oroszország haditengerészeti bázissal is rendelkezik Szíriában, Tartúsz kikötőjében. Ez az orosz haditengerészet egyetlen külföldi támaszpontja az egykori Szovjetunió területén kívül.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »