Oroszország elleni szankciók- Tragikus hibát követ el a Nyugat

Oroszország elleni szankciók- Tragikus hibát követ el a Nyugat

Az Európa számára is káros szankciók fenntartásával bünteti a Nyugat Oroszországot, miközben az Egyesült Államok nehézfegyvereket telepít a kelet-közép-európai térségbe.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter kedden Tallinban megerősítette, hogy az Egyesült Államok tankokat, tüzérségi fegyvereket és más katonai felszerelést fog ideiglenesen kelet- és közép-európai országokba áthelyezni, emellett  fegyverekkel, repülőgépekkel és katonai egységekkel járul hozzá a NATO legújabb gyorsreagálású egységéhez, a „Lándzsahegy” elnevezésű, 5000 katonából álló alakulathoz. A katonai felszerelés állomásoztatásába Lettország, Litvánia és Észtország, valamint Lengyelország, Románia és Bulgária is beleegyezett. Nem nehéz észrevenni, hogy a Nyugat által sakkban tartott Bulgárián kívül mindegyik felsorolt ország egyértelműen oroszellenes politikát folytat!
A lengyel védelmi miniszter, Tomasz Siemoniak szerint természetesen mindezzel nincsen semmi baj, a fegyverek áttelepítése nem sérti a NATO és Oroszország közötti alapszerződést, amit egyébként is Moszkva sértett meg. Az amerikaiak talpának nyalásába gyorsan becsatlakozott a készséges román vezetés is, az okkal Washington bukaresti emberének nevezett Klaus Johannis államfő nyomására a parlament jóváhagyta, hogy Bukarestbe telepítsék a NATO gyorsreagálású erőinek egyik vezénylési központját, továbbá, hogy Bukarestben működjön a NATO Románia és Bulgária területén létrehozandó integrációs egységeinek hadosztályszintű nemzetközi vezénylési központja.
Egy nappal korábban az Európai Unió külügyminiszterei megerősítették azt a korábban is egyértelműsített döntést, hogy (legalább) az év végéig meghosszabbítják az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések hatályát. Ez annyira jó lenne Európának? Dehogy. A szankciók mintegy 100 milliárd euró veszteséget okozhatnak az Európai Uniónak, és több mint 2 millió munkahelyet veszélyeztethetnek Európában – összegezte legfrissebb jelentésében a WIFO osztrák gazdaságkutató intézet. A WIFO szerint az Oroszország elleni gazdasági korlátozó intézkedések legnagyobb vesztese Németország, ahol csaknem félmillió munkahely kerülhet veszélybe. Németország vesztesége elérheti a 27 milliárd eurót, a német gazdasági növekedést pedig 1 százalékkal is lassíthatják a szankciók.
Az osztrák gazdaságkutató szerint a lehetséges olasz veszteség több mint 200 ezer munkahely és a GDP 0,9 százaléka, Franciaországban pedig 150 ezer munkahely szűnhet meg, a GDP-növekedés 0,5 százalékkal csökkenhet.

Hírdetés

Thürmer Gyula

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »