Oroszország átadta az ENSZ-nek a civil célpontok elleni ukrán támadások részleteit

Oroszország átadta az ENSZ-nek a civil célpontok elleni ukrán támadások részleteit

2022. 12. 10.

Oroszország levelet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsának és Közgyűlésének, amelyben részletes leírást adott a Donbassz polgári célpontok ellen elkövetett, ismétlődő ukrán támadásokról. A dokumentum nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a nyugatról szállított fegyverek milyen szerepet játszottak ezekben az atrocitásokban – közölte az Orosz Hírek.

Mindez a Biztonsági Tanács pénteken tartott ülése előtt történt, amelyen Moszkva kezdeményezésére megvitatták az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállításokat – közölte Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője a Telegramon. A levelet a donyecki székhelyű “Fair Védelem” közhasznú szervezet fogalmazta meg – tette hozzá.

A civil szervezet az ENSZ-hez fordul “az Oroszországhoz tartozó Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban kialakult katasztrofális humanitárius helyzettel” kapcsolatban, amelyet a kijevi erők “a polgári lakosság embertelen bombázása” okozott.

A dokumentum legalább egy tucatnyi, május vége és december eleje között Donyeck és a szomszédos városok ellen elkövetett nagyobb ukrán támadásról nyújt összeállítást. A jelentésben vázolt összes pusztítás és áldozat “elsősorban a nyugati országokból Ukrajnának szállított fegyvereknek köszönhető” – állítja a levél.

A dokumentum szerint csak az elmúlt két hétben a kijevi erők “naponta, [és] különös kegyetlenséggel támadják Donyeck, Makejevka, Gorlovka, Jaszinovataja és Olenovka központi kerületeinek kaotikusan zsúfolt helyeit”. Ennek következtében 22 civil meghalt és 83 megsebesült – állítja a jelentés.

Hírdetés

Február 17. óta az ukrán fegyveres erők 8 897 lakóházat és 2113 polgári infrastrukturális létesítményt bombáztak Donbasszban, köztük 106 egészségügyi és 424 oktatási intézményt – áll a levélben.

“KIJEV EZEN EMBERTELEN CSELEKEDETEINEK NYILVÁNVALÓ CÉLJA A DONBÁSZI CIVILEK TERRORIZÁLÁSA ÉS A POLGÁRI INFRASTRUKTÚRA MAXIMÁLIS KÁROSÍTÁSA” – ÁLLÍTJA A DOKUMENTUM.

A támadások során egyéb fegyverek mellett a NATO 155 milliméteres tüzérséget és amerikai gyártmányú HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) rakétarendszert használtak a jelentés szerint. A Nyugat emellett Caesar és PzH 2000 önjáró tüzérségi rendszereket is biztosított Ukrajnának, amelyek ugyanilyen kaliberű lövedékeket használnak.

Tekintettel az ismétlődő bombázásokra, a “Fair Védelem” felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy “fontolja meg azonnali intézkedések meghozatalát”, hogy megakadályozza “ezeket a tömeges háborús bűncselekményeket Ukrajna fegyveres alakulatai részéről”, valamint hogy vessen véget Ukrajna támogatásának a támadásokhoz használt fegyverekkel.

Oroszország többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne pumpálja Ukrajnát fegyverekkel, azzal érvelve, hogy ez csak meghosszabbítja a konfliktust és “még több szenvedést hoz” az országnak.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »