Oroszország: a cár magánélete márpedig tabu

Oroszország: a cár magánélete márpedig tabu

Orosz filmrendezők szerint a cenzúra visszatérése fenyeget amiatt, hogy vallásos csoportok Alekszej Ucsityel új filmje, a Matilda című történelmi romantikus dráma betiltását követelik.

Úgynevezett „pravoszláv aktivisták” hónapok óta heves kampányt folytatnak a film ellen, amely Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és Matilda Kseszinszkaja balerina szerelmi viszonyáról szól.

„Nem akarjuk, hogy kultúránk egy új cenzúra nyomás alá kerüljön, bármilyen befolyásos erők is álljanak mögötte. Világi demokratikus országban akarunk élni, ahol nemcsak az alkotmányban, hanem a való életben is tilos a cenzúra” – hangsúlyozza az aláíró félszáz filmes alkotó, köztük olyan ismert rendezők, mint Pavel Lungin (Taxi Blues, A kiskirály, A sziget) vagy Alekszandr Zeldovics (Moszkva).

A szentAz MTI híradása nem tér ki rá:  az orosz ortodox egyház 2000. augusztus 14-én szentté avatta az utolsó orosz cárt, II. Miklóst és családtagjait, akikkel együtt kivégezte egy bolsevik osztag 1918. július 16-áról július 17-ére virradóra. Ez magyarázhatja a vallásos csoportok tiltakozását. Ugyanakkor történészek nem kételkednek abban, hogy Matilda Kseszinszkaja és a nagyherceg között több volt barátságnál. (T. G.)

„Mi, filmesek, főleg az idősebb nemzedék tagjai, jól tudjuk, hogy a szovjet idők évtizedeiben az efféle cenzúra művészek sorsát tette tönkre és akadályozta a művészetek fejlődését” – hangsúlyozzák a filmművészszövetség honlapján közzétett levélben.

A mozi orosz nyelvű előzetesét itt lehet megnézni:

Hírdetés

Egy pravoszláv püspök rágalomnak nevezte a szerelmi viszonyról szóló történetet, egy parlamenti képviselőnő pedig már kétszer felszólította az ügyészséget, hogy vizsgálja ki, nem sérti-e az ortodox hívők érzelmeit Ucsityel filmje.

Egy pravoszláv csoport gyújtogatással fenyegette meg azokat a mozikat, amelyek bemutatják a Matildát.

A tiltakozó filmesek megjegyzik, hogy ez már a sokadik támadás a művészi alkotószabadság ellen Oroszországban, és nehezményezik, hogy a kulturális minisztérium a kivárás álláspontjára helyezkedett a vitában.

A Matildát annak ellenére támadják, hogy egyelőre csak a trailere látható.

A filmben a német Lars Eidinger alakítja a trónörököst, a táncosnőt pedig a lengyel Michalina Olszanska.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »