Oroszoknál landolt az amerikai technika

Oroszoknál landolt az amerikai technika

Elítélte a brooklyni bíróság egy texasi cég három korábbi alkalmazottját, mert törvénytelen módon adtak el mikroprocesszorokat és más technológia eszközöket orosz katonai és hírszerzési ügynökségeknek.

Hírdetés

A vád szerint Alexander Posobilov, Shavkat Abdullaev és Anastasia Diatlova 2008 és 2012 között, az amerikai törvényeket megkerülve több mint 30 millió dollár (közel 8,5 milliárd forint) értékben adtak el mikroelektronikai eszközöket Oroszországnak. Az egyelőre nem világos, hogy az elítéltek, akik ellen 2012-ben emeltek vádat a houstoni székhelyű Arc Electronics Inc. nevű vállalat nyolc másik alkalmazottjával, amerikai vagy esetleg orosz állampolgárok. Posobilov a cégnél a beszerzésért, Abdullaev a szállításért felelt, Diatlova pedig értékesítő volt.
 
A jogerős ítéletet bejelentő Robert Capers ügyész közölte, az alperesek kulcsfontosságú szerepet játszottak a kifinomult technológia Oroszországba irányuló illegális exportjában. A legsúlyosabb vádpontok, amelyekben bűnösnek találták az elítélteket, egyenként húsz év börtönnel is büntethetőek.
 
A cég vezetője, a Kazahsztánban született Alexander Fishenko – aki értesülések szerint 2003-ban kapta meg az amerikai állampolgárságot – szeptemberben bűnösnek vallotta magát egyebek közt Oroszországnak való kémkedés, pénzmosás és az igazságszolgáltatás akadályozásának vádjában. Fishenkón kívül még négyen vallották magukat bűnösnek, hárman pedig ártatlannak. 
 
Az 1998-ban alapított Arc Electronics saját honlapja szerint hivatalosan közlekedési lámpákhoz és navigációs rendszerekhez készített technológiai eszközöket. A valóságban azonban csúcstechnológiás mikroelektronikai eszközöket rendelt amerikai gyártóktól, majd a szükséges engedélyek nélkül Oroszországba szállította őket. Értesülések szerint 2002 óta mintegy 50 millió dollár értékben adott el ilyen technológiai eszközöket az Oroszországi Föderációban. Fishenko ezen kívül egy moszkvai beszerzési cég, az Apex vezetésében is segédkezett, amely katonai eszközöket szállított az orosz kormánynak. A vádpontokért, amelyekben az üzletember bűnösnek vallotta magát, egyenként akár húsz év börtönt is kiszabhatnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »