Oroszellenes "konfliktuskezelésre" készül a NATO, ezért egy felderítőgépet is telepítenek a magyar gyarmatra

Oroszellenes "konfliktuskezelésre" készül a NATO, ezért egy felderítőgépet is telepítenek a magyar gyarmatra

Egy szeptember közepére tervezett hadgyakorlatra egy E3A AWACS felderítőgépet telepít Magyarországra a NATO – tudta meg a Napi Gazdaság.

Az AWACS jelenléte azért sem mellékes a kiképzésen, mert a határaink közelében zajló "orosz-ukrán háborúval" kapcsolatos konfliktuskezelésre készülő NATO-egységek támogatásában szükség lehet információk gyűjtésére az "ellenség" légi és szárazföldi tevékenységéről és potenciáljáról.

Hírdetés

A felderítőgépen kívül a gyakorlatra a pápai bázisrepülőtérre telepítenek még huszonkét légi járművet különböző NATO-tagállamokból. Ezek között a lap szerint amerikai katonai gépek is lesznek, várhatóan katonai mentőhelikoptereket (MEDEVAC) is alkalmaznak majd a felkészítés során. Az úgynevezett Többnemzeti Összhaderőnemi Személyi Mentés Egységesítési Kiképzésre (Combined Joint Personnel Recovery Standardisation Course – CJPRSC 2015) tizenkét országból négyszáz fős katonai személyzet is érkezik.

A felkészítésen gyakorolhatják a NATO-terminológia alapján FARP-nak (Forward Arming and Refueling Point) nevezett ideiglenes töltőhelyek felállítását és használatát, amelyeken a katonai helikopterek újrafegyverzése és feltankolása zajlik. A kiképzésben szerepet kap majd a Magyar Honvédség egyik legmodernebb képessége, az előretolt repülésirányító képesség (JTAC) is – írta a lap.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »