Orosz vagy tatár fegyver?

Orosz vagy tatár fegyver?

Orosz régészeti expedíció Zvenigorod közelében egy különleges helyet tárt fel. Úgy tűnik, hogy Rettegett Iván korának egyik katonai bázisát találták meg. Az akkori orosz lovasok akkortájt még többnyire sztyeppei, főleg tatár öltözetet hordtak és a tatárok fegyverével szerelkeztek fel.

dfZvenigorod a moszkvai régióhoz tartozik. Most épül közelében a fővárost tehermentesítő Központi Körgyűrű. A területen megelőző ásatásokat végeztek és ekkor bukkant elő egy valódi katonai bázis. A szakemberek úgy vélik, hogy IV. (Rettegett) Iván (1547-1584) idejéből származó katonai telephely lehetett. A terület a kérdéses időben, vagyis a 16. században a Dobrinin bojár család birtoka volt, akik a cár ellenfelei közé tartoztak.

Hírdetés

A bojár család rezidenciája körül 60 falu volt egykoron. A központban egy nagy tároló helyiséget találtak, ahol fegyverek voltak becsomagolva. Találtak páncélzatot, amelyet egy bőrdobozban tároltak, szablyák, övek, nyilak és egyebek feküdtek.  A régészek szerint tipikus orosz fegyvereket tártak fel az ásatás során, hasonlókat a Kreml Hadtörténeti Múzeumában lehet látni. A legmívesebbeket arannyal és ezüsttel díszítették.

A fegyverek és kiegészítőik szépen el voltak helyezve dobozokban, valószínűleg éppen egy hadjáratra készültek. A kutatók nem foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy az orosz fegyverek mennyiben mutatnak hasonlóságot a korabeli tatár katonai viselettel, holott akkor még sok orosz terület a tatárok igája alatt élt. A 13. század 40-es évei óta ugyanis mongol, majd tatár fennhatóság alatt álltak. Az első igazi győzelmet a nagyhatalmú Arany horda serege ellen éppen Rettegett Iván vívott ki, aki tatár hadakat fogadott fel és úgy tudott győzelmet aratni a kazanyi és z asztahányi kánságok ellen és lehetővé tette az oroszok terjeszkedését a déli, egykori szkíta területek felé. Az ő idején kezdődött meg az orosz gyarmatosítás Szibéria felé. Uralma idején az orosz cárság területe több mint négymillió négyzetkilométerrel nőtt meg.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »