Orosz-ukrán háború: Lukasenka már Moszkvában tárgyal, Kijevet kezdik körülzárni

Orosz-ukrán háború: Lukasenka már Moszkvában tárgyal, Kijevet kezdik körülzárni

Már nem csak északnyugat, hanem kelet felől is elérték az orosz csapatok Kijevet, az ukrán főváros így harapofogóba került, bár a harcok még eszkalálódtak az elmúlt napokhoz képest. Az ukrán védelem egyelőre még feltartóztatja az orosz előrenyomulás Kopjiliv, Motizsin és Bucsa településeknél.

Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy kész tárgyalni Vlagyimir Putyinnal – de nem hajlandó kompromisszumra. A ukrán elnökhelyettes szerint Kijev szeretne szomszédaival és az oroszokkal is közösen dolgozni “egy új európai biztonsági rendszeren”, de biztonsági garanciákat követel.

Közben kiszivárgott a Facebookot és az Instagramot működtet Meta Platforms belső levelezése, miszerint engdni fogják a közösségi felületeken az orosz megszállók elleni erőszak propagálását, sőt a moderátorok a Putyin és Lukasenka elleni gyilkosságra való felszólításokat sem fogják törölni. Ez a Meta olvasatában a következőt jelenti:

„Ukrajna orosz megszállása miatt ideiglenesen lehetővé tettük a politikai véleménynyilvánítás egyes olyan formáit, amelyek egyébként sértik szabályainkat, például az olyan gyűlöletbeszédet, mint a Halál az orosz megszállókra!. Viszont továbbra sem fogjuk megengedni az orosz civilek elleni valóságos erőszakfelhívásokat” (via Hirado.hu)

Hírdetés

Az oroszok kérték az amerikaiaktól a Meta szélsőséges tevékenységének azonnali leállítását és a felelősök bíróság elé állítását.

Aleksznadr Lukasenka fehérorosz elnök Moszkvába érkezett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon a két országra kirótt nemzetközi szankciók hatásai kapcsán. Nyilvánvaló, hogy Ukrajna kérdése is napirenden lesz.

Inna Szovszun ukrán parlamenti képviselő szerint a bombázások nyugat-ukrajnai városokra való kiterjesztése azt jelenti, hogy “nincs többé biztonságos város Ukrajnában”. Pénteken Lutszk és Frankivszk városaiba is bombák csapódtak be. A közép-ukrajnai Dnyipro városában egy, Lutszkban és Frankivszkban szintén 1-1 halálos áldozata volt a péntek reggeli égicsapásoknak.

Péntek délelőtt újra megnyitották az mariupoli humanitárius folyosót, kérdés, meddig fog működni…

Körkép.sk, bbc, hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »