Orosz területen lőttek le egy stratégiai bombázót?

Orosz területen lőttek le egy stratégiai bombázót?

Ukrajna néhány órája jelentette be: lelőttek egy Tu-22M3 orosz stratégiai bombázót. Az oroszok szerint valóban elvesztettek egy ilyen gépet, de az műszaki hiba miatt zuhant le.

Az eset Sztavropol déli régiója felett történt, Sztavropol pedig mintegy 300 kilométerre található az orosz határtól. Állítólag arról a gépről van szó, amely egy Dnyipro elleni légi csapásban vett részt, majd a bevetésről hazafelé tartott, oroszországi támaszpontjára. Az ukránok légvédelmi rakétával iktatták ki a gépet.

A légierő légvédelmi rakétaegységei az ukrán védelmi hírszerzéssel együttműködve először semmisítettek meg egy Tu-22M3 nagy hatótávolságú stratégiai bombázót”

– áll az ukrán hadsereg közleményében.

A védelmi minisztérium pedig egy videót is közreadott:

 

Oroszország a cirkálórakétákat általában saját területéről indítja az ukrajnai célpontokra. Ez biztonságos megoldásnak tűnt, mivel a gépeket nem kellett kitenni az ukrán légvédelem tűzerejének. Eddig.

Hírdetés

A héten írtunk arról, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, illetve Dmitro Kuleba külügyminiszter Patriot légvédelmi rendszereket kért külföldi partnereitől.

Az orosz védelmi tárca közleménye szerint:

Az orosz fegyveres erők egyik Tu-22M3-as repülőgépe lezuhant Sztavropol régiójában, miközben harci küldetés végrehajtása után visszatért bázisrepülőterére. A pilóták katapultáltak. Az előzetes adatok szerint a balesetet műszaki hiba okozta.”

Ugyanez olvasható a város Telegram-csatornáján is.

Az Izvesztyija a régió kormányzójára hivatkozva azt írja, két pilótát kórházban ápolnak, egy életét vesztette, a negyediket pedig még keresik.

Egy hírszerzési forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy Kijev egy módosított S-200-as légvédelmi rakétát használt a támadáshoz, de azt nem árulta el, honnan lőtték ki. Az S-200 a szovjet korszak nagy hatótávolságú föld-levegő rakétarendszere.

Oroszország az elmúlt hetekben fokozta nagy hatótávolságú légi támadásait Ukrajna energiarendszere és más célpontjai ellen, fokozva a Kijevre nehezedő nyomást messze a frontvonalak mögött, ahol az orosz erők lassan előrenyomultak keleten.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »