Orosz tengerészgyalogosok Sz-300-as rakétákat telepítenek a szír-török határ közelébe

Orosz tengerészgyalogosok Sz-300-as rakétákat telepítenek a szír-török határ közelébe

A hét elején legalább 50 orosz tengerészgyalogos érkezett egy gépjármű menetoszloppal a Kwejersz Katonai Repülőtérre, Aleppo tartomány keleti részén annak érdekében, hogy a szükséges katonai műveleti tanácsadó feladatokat ellásák a Szíriai Arab Hadsereg hadműveleteiben, amelyek célja a hadsereg ellenőrizet területek növelése az Al-Bab és a Deir Hafer síkságokon.

Egy kelet-aleppoi katonai forrás szerint az orosz tengerészgyalogosok jelentős mennyiségű fejlett, irányított rakéta fegyverzetet kísértek a Kwejersz Katonai Repülőtérre; ezeknek a rakétáknak nem sok köze van az Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet elleni harchoz a légi bázis körüli térségben, sokkal inkább az orosz légi járművek védelméhez.

Az egymásnak ellentmondó média jelentéseket, amelyek SZ-300 légvédelmi rendszerhez tartozó rakéták érkezéséről szólnak, egy helyi katonai forrás helytelennek találta; azonban hozzátette, hogy annak a nagy a valószínűsége, hogy ezek a fejlett légvédelmi rakéták megérkezzenek a Kwejersz Katonai Repülőtérre az elkövetkező hetekben. Ahogy annak is, hogy a Kelet-Aleppoban állomásozó orosz tengerészgyalogosok száma növekszik.

Hírdetés

Amennyiben megérkeznek az SZ-300-as légvédelmi rendszer és rakétái a Kwejersz Katonai Repülőtérre, akkor a török fegyveres erők valószínűleg magasabb készenlétbe lépnek, mert éppen északra van az ISIS terrorszervezet erősségének számító Al-Babtól a Dzsarabulusz határátkelőhely, amely jelenleg a többségében kurdokból álló milícia, a “Népi Védelmi Bizottságok” (YPG) és az amerikaiak által támogatott “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) célpontja.

Törökország politikai vezetése nem boldog a YPG észak-szíriai terjeszkedése miatt; ha az ISIS terroristák elvesztik a Dzsarabulusz határátkelőt, akkor a törököknek egy másik kurd fegyveres szervezettel is számolniuk kell a határaikon.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »