Orosz megfigyelő repülések Magyarország és Románia felett

Orosz megfigyelő repülések Magyarország és Románia felett

Orosz szakértők két egymást követő megfigyelő repülést hajtanak végre Románia és Magyarország területe felett a Nyitott Égbolt Szerződés keretében – közölte Szergej Rizskov, a nukleáris veszélyhelyzetek mérséklésével foglalkozó orosz központ vezetője az ITAR-TASZSZ és a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségek jelentése szerint.
A fegyvertelen ellenőrző repülésekre május 25. és 31. között kerül sor, az orosz repülőgép a bukaresti, illetve a kecskeméti repülőtérről száll fel – tette hozzá Szergej Rizskov.
Az ellenőrző repüléseket An-30B típusú orosz géppel hajtják végre. A gép a megfigyelt felekkel egyeztetett útvonalon halad, fedélzetén román és magyar szakemberek ellenőrzik az orosz megfigyelők által alkalmazott technikát és a szerződés rendelkezéseinek betartását – mondta Szergej Rizskov.
A magyar és a román légtérben tervezett repülés az orosz megfigyelők által idén a Nyitott Égbolt Szerződés Keretében végzett 13., illetve 14. megfigyelő repülés.
A fegyvertelen ellenőrző repüléseket lehetővé tevő Nyitott Égbolt Szerződést 1992-ben írta alá 27 állam Helsinkiben, és azóta további hét ország csatlakozott hozzá. A megállapodás alapján eddig több száz ellenőrző repülést hajtottak végre a részes államok területe felett Vancouvertől Vlagyivosztokig. A megfigyelő repülések célja a bizalom, a biztonság és a stabilitás erősítése.

magyartudat.com

Hírdetés

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »