Orosz külügyminisztérium: Ukrajna NATO-ba lépése kizárt

Orosz külügyminisztérium: Ukrajna NATO-ba lépése kizárt

Oroszország nem kívánja hagyni a NATO előrenyomulását keletebbre. Ukrajna szövetségi tagsága kizárt – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az International Affairs című szaklapnak adott interjújában december 23-án, csütörtökön.

„Véget kell vetnünk a NATO, a NATO infrastruktúra, a NATO képességek előretörésének keletebbre.

Ki kell zárnunk Ukrajnát a NATO-csatlakozásból.

Garantálnunk kell biztonságunkat, legalábbis azokon a paramétereken és azokon a határokon, amelyek az Oroszország-NATO alapító okiratának 1997-es megkötésekor rendeltettek” – mondta Rjabkov, akit a Golos.ua idéz. 

Megjegyezte, hogy Washington tisztában van Moszkva prioritásaival és preferenciáival, mivel Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági asszisztense magas rangú moszkvai tisztségviselőkkel áll kapcsolatban.

Hírdetés

Rjabkov hozzátette: Oroszország már konkrét időpontot javasolt az Egyesült Államoknak a párbeszéd megkezdésére, és Washington válaszát várja. Moszkva ugyanakkor gyorsan formalizálni akarja a megállapodásokat, de nem tűr előfeltételeket az Egyesült Államok részéről.

„A megbeszéléseket, beszélgetéseket konkrét lépéseknek kell követniük. Ezért továbbra is konkrét választ várunk amerikai oldalról, amikor készen áll arra, hogy kétoldalú párbeszédet kezdjen velünk. Javaslatainkat, beleértve egy ilyen párbeszéd elindításának időzítését is, megtettük az amerikai félnek” – mondta Rjabkov.

Az orosz diplomata azonban biztosította, hogy Washington azon próbálkozásai, hogy a Moszkvával folytatott párbeszédet feltételezett „Ukrajna katonai fejlesztésének folytatásának fedezékeként” használják,

a helyzet „elkerülhetetlen romlásához” fog vezetni.

„Gyorsan szeretnénk hivatalossá tenni azokat a megállapodásokat, amelyeket papírra vetettünk, szerződéses formában felmutattunk. Ha amerikai részről előfeltétel az a követelmény, hogy saját területünkön tegyünk meg bizonyos intézkedéseket, amelyeket Washington és más NATO-fővárosok „tetszenek” vagy, amit a kijevi diktátum alapján az amerikaiak kívánnak előírni, hogy folytathassuk a további munkánkat, akkor az nem fog működni” – összegezte Rjabkov.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »