Orosz külügy: már 1939-ben ünnepléssel fogadták a felszabadító Vörös Hadsereget

Orosz külügy: már 1939-ben ünnepléssel fogadták a felszabadító Vörös Hadsereget

Felszabadító hadjáratnak minősítette az orosz külügyminisztérium a szovjet csapatok 1939. szeptember 17-én megkezdett lengyelországi intervencióját a hivatalos Twitter-oldalán pénteken megjelent összeállításban.

Az orosz diplomáciai tárca mintegy kétperces zenés, archív képekkel illusztrált összeállításának narratívája szerint a Vörös Hadsereg "a lengyelek által 1920-1921-ben megszállt Nyugat-Ukrajnát és Nyugat-Belorussziát szabadította fel, ahol a lakosság ünnepléssel fogadta". Az anyag azt állítja, hogy a "náci Németország", amely 1939. szeptember 1-jén rohanta le Lengyelországot, csatalakozásra szólította fel Moszkvát, amit a szovjet vezetés figyelmen kívül hagyott, "és az utolsó pillanatig" nem kívánt a konfliktusba belépni.

"Amikor világossá vált, hogy a Wehrmacht egységei elérhetik Minszket, döntés született a csapatok (lengyelországi) bevezetéséről" – szólt a felirat, amely a továbbiakban azt közölte, hogy Moszkva nem engedhette meg egész Lengyelország elfoglalását, ami rontotta volna nyugati katonai pozícióit, emellett pedig meg akarta védeni a helyi ukrán és fehérorosz lakosságot.

Az orosz hadsereg "ellenállásba alig ütközve", 12 nap alatt 250-300 kilométert nyomult nyugatra, és elérte az úgynevezett Curzon-vonalat. Ezt George Curzon brit külügyminiszter javasolta 1920-1921-ben a lengyel-keleti szláv etnikai határ mentén lehetséges demarkációs vonalként, de egyik fél sem fogadta el.

Az összeállítás értelmében a lengyel "katonai-politikai vezetés" szeptember 17-ig Romániába szökött, és Lengyelország "állami léte gyakorlatilag megszűnt" . A történtekért az anyag Vlagyimir Putyin orosz elnököt idézve az akkori lengyel vezetést tette felelőssé.

A szöveg szerint a Szovjetunió korábban többször is javasolta Varsónak, hogy a felek kössenek kölcsönös segítségnyújtási megállapodást a német agresszió elhárítására, a lengyel vezetés azonban elutasította, hogy a Vörös Hadsereggel együtt lépjen fel a Wehrmachttal szemben.

 

📅 17 сентября 1939 г. Красная Армия начала освободительный поход на территории Польши. Советские войска вышли на линию Керзона, не позволив вермахту подойти к Минску.

Народы Западной Белоруссии и Западной Украины встретили советских солдат с ликованием.

Подробнее 👇 pic.twitter.com/yk0by4aC1A

— МИД России 🇷🇺 (@MID_RF) September 17, 2021

 

Az összeállítás szerzői történelmi kitérőt téve azzal vádolták meg Varsót, hogy "támogatta a nácik agresszív politikáját, amely megfelelt expanzív terveinek". Idézték Churchillt, aki szerint Lengyelország "egy hiéna mohóságával vett rész Csehszlovákia kirablásában és megsemmisítésében". A szöveg arra is kitért, hogy a második világháború végén Lengyelországot a "fasiszta" megszállóktól a szovjet csapatok szabadították fel, amelyek a harcokban 200 ezer katonát veszítettek.

Az összeállítás ugyanakkor egy szóval sem említette, hogy a szovjet invázió a Molotov-Ribbentrop-paktum titkos záradékának következménye volt, amelynek értelmében a Szovjetunió és a náci Németország befolyási övezetekre osztotta fel Kelet-Európát. A dokumentum értelmében, amelyet csak a "peresztrojka" idején hoztak nyilvánosságra, Moszkva megkapta a Kelet-Lengyelország, a balti államok és a Besszarábia feletti ellenőrzést.

Hitler egyébként a Szovjetunió 1941-ben történt megtámadását követően néhány nap alatt elfoglalta az anyagban a szovjet bevonulás hivatkozási alapjaként emlegetett Minszket.

Hírdetés

Vlagyimir Putyin júliusban írta alá azt a törvényt, amely megtiltja, hogy a Szovjetunió, illetve a "náci" Harmadik Birodalom és az európai "tengelyhatalmak" céljait és tetteit a nyilvánosság előtt egyenlőként tüntessék fel, valamint hogy tagadják a Szovjetuniónak "Európa nácizmus alóli felszabadításában" játszott döntő szerepét.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságírói kérdésre válaszolva, azt mondta, hogy nem látta az orosz külügyminisztérium által megosztott anyagot, ezért nem is tudja azt kommentálni.

Fehéroroszországban egyébként szeptember 17-ét idén júniusban a nemzeti egység napjának minősítették, mert fehérorosz álláspont szerint 1939-ben a Vörös Hadsereg az 1921-es rigai lengyel-bolsevik békeszerződés után lengyel ellenőrzés alá került fehérorosz területeket szabadított fel. Az Aljakszandr Lukasenka-féle fehérorosz vezetés szerint az ünnepet eddig Varsó érzékenysége miatt nem tartották meg, de miután Lengyelország – a tavalyi fehérorosz elnökválasztás eredményének meghamisítása után – az ellenzéket támogatva "beavatkozott Fehéroroszország belügyeibe", ez a szempont elvesztette jelentőségét.

Varsó "nácizmussal és a kommunizmussal egyszerre folytatott harcra" emlékszik

A Szovjetunió nem felszabadító hadjáratot indított Lengyelországban 1939. szeptember 17-én, hanem a hitleri Németországgal szövetkezve támadást intézett ellene – reagált a lengyel külügyi tárca szóvivője az orosz külügyminisztérium Twitter-oldalán pénteken közölt összeállításra.

A varsói külügyi tárca szóvivője erre a Twitteren így reagált: "Nem történt semmiféle felszabadító hadjárat, ez agresszió volt, amely a hitleri Németországgal kötött paktum alapján történt". Hozzátette: 1939. szeptember 17-én Lengyelország nem szűnt meg, ellenben a megszállt területek lakói röviddel ezután a szovjet állam által elkövetett bűntettek áldozataivá váltak.

A szovjet támadás évfordulójáról pénteken Lengyelország-szerte megemlékezéseket tartottak, ez alkalomból Andrzej Duda elnök részvételével megnyitották a Szibériába hurcolt lengyelek múzeumát is a kelet-lengyelországi Bialystokban.

Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván kormányfő megkoszorúzta a Keleten meggyilkolt áldozatok varsói emlékművét a pénteki lengyel-litván kormányközi konzultációk keretében.

Morawiecki Facebook-bejegyzésében aláhúzta: a szeptember 17-i tragédia nemcsak Lengyelországot érintette, aznap Németország után "a másik, totalitárius állam kapcsolódott be az érdekszférák elosztásába Európának ebben a részében". Mai szempontból is tanulságos, hogy a 82 évvel ezelőtt megkezdődött második világháborús konfliktus által sújtott nemzetek "az akkori európai vezetők hatékony politikájának hiányáért" fizettek életükkel és egészségükkel – szögezte le a lengyel kormányfő.

Ingrida Simonyte a Morawieckivel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten a Fehéroroszország határán át Európába irányuló migrációs nyomásról szólva kiemelte: 1939. szeptember 17-én megkezdődött a "nácizmussal és a kommunizmussal egyszerre folytatott harc", de ezen a napon el kell gondolkodni a világ mai geopolitikai térképén, a mai kihívásokon is. Európa jelenlegi helyzete szoros együttműködést igényel Lengyelországtól és Litvániától, a védelem területén is – hangsúlyozta a litván kormányfő.

(MTI nyomán)

Lengyelország felháborítónak tartja a szovjet megtámadása napjára kitűzött új fehérorosz nemzeti ünnepet

A II. világháború egyik döntő mozzanata: Molotov 1940. novemberi berlini tárgyalásai

Putyin megint szovjet felszabadítókról hazudozik – Lengyelország felét is kényszerből szállták meg a jó Sztálinék

"Német" külügyér: aki szerint nem Németország felelős mindenért, az megsérti az áldozatok emlékét

A lengyel kormányfő szerint Putyin tudatosan hazudik a világháború kitöréséről

Putyin újra lengyelmentő antifasiszta báránynak próbálta beállítani a sztálini Szovjetuniót

Putyin megint Sztálint mentegette – nácizás, nacionalistázás és holokausztozás közepette

Alternatív történelemszemlélet Oroszországban

Putyin: cinizmus Sztálint okolni a világháborúért, Lengyelország megszállásával is csak életeket mentett

A 20. századi társadalmi rendszerek szembenállásának rejtett okai, a globalista zsidóság politikai kisiklásai

Ledöntötték a sarló-kalapácsos szovjet emlékművet – na nem nálunk, hanem a lengyeleknél


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »

Hírek

Legújabb hírek