Orosz külügy: "középkori mészárlás" Moszulban

Középkori mészárlássá változott a 21. század vezető hatalmai által Moszul felszabadítására indított terrorelhárító művelet, amelyet elsősorban a polgári lakosság szenved meg – állította Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

Zaharova szerint Moszul lakossága tömegesen pusztul mind az Iszlám Állam terroristái, mind az ellenük harcoló, az Egyesült Államok vezette koalíció „jóvoltából”. A diplomata úgy vélekedett, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja a civilek módszeres evakuálásának a hiánya. Rámutatott, hogy Moszul környékén nem alakítottak ki humanitárius folyosókat.

Hírdetés

Az orosz szóvivő ugyanakkor kifogásolta, hogy a Moszul környékén indított hadműveleteket a koalíció a „teljes tájékoztatási blokád” körülményei között folytatja, és nem szolgáltat hiteles információt arról, hogy mi történik. Zaharova szerint nem világos, hogy a koalíciós erők előrenyomulnak-e avagy visszavonulnak, hatékony-e az alkalmazott taktika, mekkorák a veszteségek, és hány bevetésen vettek részt a harci repülőgépek.

A második legjelentősebb iraki város, Moszul felszabadítását célzó hadművelet október 17-én vette kezdetét. Az iraki különleges egységek október 31-én kezdték meg a város keleti negyedeinek ostromát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »