Orosz katonai bázis lehet Vajdaságban

A Nagybecskerek melletti écskai repülőtéren lehet a második orosz bázis Szerbiában – tudta meg egy szerb lap, mely szerint erről nemsokára a legmagasabb szinten is tárgyalni fog a két ország vezetése. Mindeközben a szerb kormány jól tudja, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok egyáltalán nem nézi jó szemmel az ötletet.

A tervek szerint az écskai reptéren a szerb–orosz humanitárius központ kiszolgálására hoznának létre egy kiképzőközpontot, vagyis egy edzőpályát – írja a szerb Blic, ami mai számában arról is beszámolt,  Moszkva kész arra, hogy jelentős pénzügyi forrásokat különítsen el erre a célra.

A lap szerint ez a téma már a közeljövőben terítékre kerülhet a Belgrád és Moszkva közti hivatalos tárgyalásokon, így várhatóan Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök közelgő látogatásán fel fogják vetni, hogy írják alá a nisi szerb–orosz humanitárius központról szóló megállapodást, amire 2014 óta nem kerítettek sort.

Erről korábban Tomislav Nikolic szerb államfő úgy nyilatkozott, hogy ez garantálná Szerbia katonai semlegességét, ugyanakkor Aleksandar Vucic miniszterelnök nem nyilatkozott ebben a kérdésben. Februárban azonban az oroszok jelezték, készek a párbeszédre, hogy aláírják Szerbiával az egyezményt.

Tüske a szemben

A szerb kormány azonban meglehetősen óvatosan bánik a második orosz bázis kérdésével, hiszen már a nisi bázis is tüske volt Brüsszel és Washington szemében. A Blic forrásai szerint ezért keresik a módját annak, hogy mindebből úgy jöjjenek ki, hogy ne veszélyeztessék az európai integrációt, de ne is tegyék tönkre az Oroszországgal ápolt kapcsolatokat.

Hírdetés

„Az Európai Unió és Amerika semmiképpen nem fog jó szemmel nézni a lehetséges második szerbiai orosz bázisra, a nisitől sem voltak elragadtatva” – fogalmazott a lapnak egy forrás a szerb kormányból.

Azonban a lap értesülését közvetve megerősítette a nisi szerb–orosz központ igazgatója, Bojan Glamocsija is, aki elmondta: nincs edzőpályájuk, ezt a jövőben meg kell építeni. Ennek az egyik lehetséges helyszíne az écskai repülőtér lenne, azonban ez csak egy ötlet, mert semmilyen konkrétumot nem határoztak még meg. Az igazgató szerint így az is szóba jöhet, hogy a szerb hadsereg majd átenged egy laktanyát Belgrádban vagy Pancsován. Hozzátette: még semmiről nem döntöttek, beleértve azt is, hogy ki fogja finanszírozni az építkezést.

Nem mindenki lelkesedik érte

A Közép-bánáti körzet – melynek területén az orosz bázis épülne – körzetvezetőjének, Dusan Siljannak nincs ellenvetése az orosz bázis ellen, mivel az écskai repülőtér már évek óta elhanyagolt. Mint mondta, most még minden az elején tart, távol állnak még a megvalósítástól. Egyelőre csak elvi megbeszéléseket folytatnak, a bázisról pedig nem a helyi önkormányzat, hanem az állam fog dönteni.

Jelena Milicsnek, az Euroatlanti Tanulmányok Központja szakértőjének azonban egészen más véleménye van az orosz bázis tervéről. A szakember hangsúlyozta: amennyiben úgy döntenek, hogy megépítik az új központot, az megnehezítheti az európai integrációt, különösen a 31. fejezetet illetően lehetnek problémák, amely a biztonsági kérdésekhez kapcsolódik.

Dragimor Angyelkovics politikai szakértő szerint ugyanakkor Szerbiának magának kell döntenie a nisi humanitárius központ státuszáról, ebben nem diktálhat számára Brüsszel és Washington „Számukra Szerbia minden lépése Moszkva felé problémát jelent, mert mindenben összeesküvést látnak” – tette hozzá a szakértő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »