Orosz-izraeli megállapodás Szíriáról?

Orosz-izraeli megállapodás Szíriáról?

Az orosz légierő folyamatosan támadja a kormányellenes lázadók állásait Szíria délnyugati részén – közel Izrael és Jordánia határvidékéhez. Assad elnök csapatai Délnyugat-Szíria visszafoglalására törekszenek. Közben a kormányellenes lázadó milíciák olyan üzenetet kaptak Washingtonból, hogy ne számítsanak az Egyesült Államok katonai segítségére.

Eddig az USA kemény hangon figyelmeztette Oroszországot és Iránt, hogy ne támadják Deraa városának környékén az ellenzéki milíciákat.

Mi történt? Miért hagyta magára az USA a milíciákat, melyeket eddig támogatott? Izraeli lapok értesülése szerint Netanjahu miniszterelnök és Putyin megállapodtak abban, hogy mérsékelik Irán szerepét Szíriában és cserében az USA és Izrael lehetővé teszi Aszad elnöknek, hogy visszafoglalja Szíria délnyugati részét. Izrael azt szeretné mindenképp megakadályozni, hogy Irán csapatai a Golán-fennsíkról támadhassák a zsidó államot.

Hírdetés

Irán Izrael esküdt ellensége, még a zsidó állam létét sem hajlandó elismerni. Szíriában Aszad elnök csakis Irán és Oroszország segítségével tudta megőrizni hatalmát a hetedik éve tartó polgárháborúban. Korábban Netanjahu miniszterelnöknek sikerült elérnie, hogy Oroszország ne szállítsa le az S 300-as rakétavédelmi rendszert Szíriának. Izrael harci gépei rendszeresen támadják Irán támaszpontjait Szíriában. Ha ezeket a támaszpontokat orosz rakétavédelmi egységek védenék, akkor fennállna a veszélye egy orosz-izraeli konfliktusnak, melyet mindkét fél igyekszik mindenáron elkerülni.

Oroszország nemrég megállapodott az Egyesült Államokkal és Szaúd-Arábiával a globális olajpiac irányításában. Ezzel rákényszerítették Iránt, hogy adja fel korábbi álláspontját és járuljon hozzá az olajkitermelés fokozásához. Az amerikaiak ilyen módon akarják kordában tartani az áremelkedést az olaj világpiacán. Az amerikai-orosz-szaúdi megegyezés átrendezheti az erőviszonyokat a Közel-Keleten, ahol eddig Oroszország maximálisan együttműködött Iránnal és szemben állt a Szaúd-Arábia által vezetett szunnita szövetséggel.

Globoport


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »