Orosz Honvédelmi Minisztérium ismerteti a lelőtt vadászbombázó ellen elkövetett támadás tényeit

Orosz Honvédelmi Minisztérium ismerteti a lelőtt vadászbombázó ellen elkövetett támadás tényeit

Az Orosz Légi és Kozmikus Erők (VKSZ) főparancsnoka ismerteti az orosz SZU-24M vadászbombázó ellen egy török F-16 elfogó vadászrepülőgép által Szíria légterében november 24-én végrehajtott támadás tényeit.

Viktor Bondarjev vezérezredes nyilatkozata az Észak-Szíriában lelőtt orosz SZU-24M vadászbombázó tragédiájának körülményeiről.

Az orosz SZU-24M vadászbombázó ellen egy török F-16 vadászrepülőgép által Szíria légterében november 24-én elkövetett támadás körülményeire vonatkozó különböző változatok megjelenése után az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma ismerteti a tényeket erről a példátlanul aljas eseményről.

Az incidens november 24-én történt. A 83-as oldalszámú SZU-24M vadászbombázó harci körülmények közötti elvesztését ellenséges tűz okozta.

09.15-kor moszkvai idő szerint csapásmérési feladatot rendeltek el Kepir-Motlu-Zahija helységek térségében Észak-Szíriában.

 

A feladatot két SZU-24M vadászbombázó személyzete számára határozták meg, közötte Oleg Peshkov alezredes és Konsztantyin Murakhtyin százados számára (repülőgép oldalszáma: 83, harci teher 4 darab OFAB-250-270 légibomba volt).

A személyzeteket arra utasították, hogy légi járőrözést hajtsanak végre harcfeladatra készen Marat Al-Numan (Idleb) közelében 5800 és 5650 magassági szintek között.

A repülőgép 09.42-kor szállt fel a Hmeimim légi támaszpontról.

09.52-kor a SZU-24M belépett a Török Légierő radarjainak felderítési zónájába és 34 percig tartózkodott ott az útvonala során.

20 perc elteltével, hogy a személyzet belépett a felelősségi körzetébe a Hmeimin légi támaszpont műveleti központja kiadta a parancsot a körzetben lévő fegyveres csoportok semlegesítésére.

A személyzetek lebombázták a két meghatározott célpontot és kitértek balra, hogy egy másik megközelítés során megsemmisítsék a megmaradt célpontokat.

Amikor egy légi csapást hajtott végre egy célpontra, ami 5,5 kilométerre délre helyezkedett el a török határtól, 10.24-kor a Peshkov alezredes által vezetett személyzet bombákat oldott ki a célpontra és ezután lőtte le őket a Török Légierő egy F-16 elfogó vadászrepülőgépe a fedélzetéről indított levegő-levegő rakétával, amely a 8. Légi bázisról, a Dijarbakir repülőtérről szállt fel, Törökország területéről.

Török F-16-os vadászgép repülési útvonala

A Szíriai Légierő és Légvédelem műveleti központja által biztosított légi helyzetkép videofelvételének elemzése szerint egy légi célt észleltek, ami Törökország belsejéből haladt az államhatár irányába 810 km/óra sebességgel 190 fokos irányszögben.

Miután a török vadászgép megközelítette a SZU-24M vadászbombázót olyan távolságban, ami megfelel egy rakéta indításához elegendő távolságnak (5-7 kilométerre, ami igazolja, hogy az F-16-os behatolt a szíriai légtérbe), gyorsan kitért jobbra, csökkentette a repülési magasságát és eltűnt légi helyzetkép kijelzőről (a szíriai légvédelem radarállomásának megfigyelő ernyője vagy kijelzője, ami a légi helyzetképet mutatta a radar kezelőjének.

Az objektív megfigyelési adatok szerint, amelyek a légvédelemtől származnak, az orosz vadászbombázó nem lépte át a török határt.

A vezérgép személyzete megerősíti a rakétaindítás tényét. Az indítás után végrehajtottak egy 130 fokos fordulatot balra és egy villanást, valamint egy visszafelé áramló fehér füstcsíkot figyeltek meg, amelyet jelentettek a repülésirányító tisztnek.

Hírdetés

10-25-kor a repülésirányító tiszt rögzítette, hogy az egyik SZU-24M jele eltűnt a radarok képéről. A további hívásokra és Peshkov alezredes személyzetének hívására nem volt válasz.

A Dijarbakir légi bázisról, felszíni készenléti helyzetből útba induló egy F-16 vadászgépnek a várható megérkezése a rakéta indítás lehetséges helyszínére 46 percet vesz igénybe (15 perc szükséges a felkészítésre és a felszállásra, 31 perc repülési idő szükséges a tüzelési pontra történő megérkezéshez).

Így egy SZ-24 vadászbombázó elfogása készenléti helyzetből a felszínről, a Dijarbakir légi bázisról lehetetlen, amikor a célpont megközelítéséhez és a támadáshoz szükséges idő meghaladja a 12 percet.

A szíriai radarállomásoktól kapott objektív megfigyelési adatok megerősítik, hogy a bevetési zónában két F-16 vadászgép tartózkodott 09.11-től 10.26-ig (1 óra 15 percen keresztül) 2400 méter magasságban, ez arra utal, hogy műveletet korábban megtervezték és az elfogó vadászgépek készek voltak a légi rajtaütésre Törökország területe felett.

Meg kell említeni, hogy a vadászgép abbahagyta a manőverezést a bevetési zónában és gyorsan haladt a támadási pontra, 1 perc 40 másodperccel a SZU-24M vadászbombázó maximális megközelítése előtt a szíriai-török határig. A módszer, ahogy az F-16 vadászgép belépett a támadási zónába (nem úgy mintha egy vonalon követte volna) az mutatja, hogy a földről vezették célra.

Az orosz SZU-24-es vadászbombázó repülési útvonala

A török repülőgép Szíria területe feletti rakéta indítást követő mozgása, a hirtelen kitérés, a magasság csökkentés és a légvédelmi eszközök legalacsonyabb hatótávolsága alá való sűlyedés tehát azt a tény közli, hogy az álnok támadó személyzet cselekedeteit korábban megtervezték.

Objektív megfigyelési adatok a Hmeimim légi támaszpontról és a vezérgép nem észleltek és rögzítettek az erre fenntartott rádiófrekvencián semmilyen az orosz pilótáknak leadott felszólítást a török repülőgép személyzetének részéről.

A török média felkészültsége, hogy rögtön tudósítson az incidensről szintén meglepő.

A levegő-levegő rakétával végrehajtott támadást a Török Légierő egyik F-16 elfogó vadászrepülőgépének pilótája tette meg 10.24-kor és alig másfél órával azután a videó felvétel, ami a lezuhanó repülőgépet mutatja már látható volt a “Youtube” honlapon, egy török magán TV társaság oldalán. A felvétel látószöge lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a rögzítésének lehetséges helyét. Ez az Észak-Kaukázusból és a volt szovjet tagállamokból érkezett személyekből álló szélsőséges terrorista csoportok által ellenőrzött területen van! Az operatőr ismerte a helyszínt és az időt, amelyik a legjobb lenne egy ilyen kizárólagos felvétel készítéséhez.

Fegyveres csoportok gyors megjelenése a lezuhanás térségében és a videó közzététele az interneten alig másfél órával az incidenst követően az mutatja, hogy a terroristákat értesítették a tervezett provokációról amiatt, hogy felvegyék és nyilvánosságra hozzák az anyagot a közösségi médiában és az interneten.

Mindezek a tények világosan mutatják, hogy a repülőgép lelövését előzetesen megtervezték és az eseményekről való tudósítást felhasználja a Török Légierő, törvénytelen fegyveres csoportok, török hírügynökségek a média aktív közreműködésével.

Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma és az Oroszországi Föderáció Honvédelmi Minisztériuma között 2015. október 23-án aláírt kölcsönös egyetértési nyilatkozat hatályba lépése óta az orosz légi kontingens parancsnoksága megtett minden szükséges intézkedést, hogy megelőzze az orosz katonai repülőgépek és a koalíciós országok közötti incidenseket.

Ezeknek az egyezményeknek megfelelően az Orosz Légi és Kozmikus Erők (VKSZ) Hmeimim légi bázison telepített műveleti központja folyamatosan tájékoztatta az USA Légierő képviselőit a egy orosz SZU-24M géppár bevetésének térségeiről és hatósugaráról.

Ezért van, hogy különböző török állami tisztségviselők nyilatkozatai, amely szerint nem tudták, hogy orosz repülőgépekről van szó, legalább is zavarosak.

Továbbá a Török Fegyveres Erők parancsnoksága megsértette a nemzetközi jog több előírását, amelyek szabályozzák az államhatár és a légtér védelmét.

Nyomatékosan ki kell jelenteni, hogy a török fél részéről nem történt sem bocsánatkérés, sem segítség felajánlása a lezuhant személyzet helyzetének meghatározására és kimentésére miután a tragédia megtörtént.

Összefoglalásul szükséges érinteni a navigátor Konsztantyin Murakhtyin századosnak a lezuhanás helyszínén történt felkutatására és kimentésére végrehajtott műveletet.

Mindenekelőtt a parancsnokság kifejezi a háláját a mentési művelet minden tagjának a pontosságukért, az összehangolt munkájukért, kitartásukért és nyugalmukért, amit a legbonyolultabb éjszakai körülmények között, fegyveres terroristákkal körülvéve mutattak. A munkájuk segítette a katapultált navigátor visszajuttatását a légi bázisra.

Amint Murktyin százados biztonságba került orosz katonai repülőgépek és a Szíriai Arab Hadsereg tüzérsége kemény tűzcsapásokat mértek a terroristák által megszállt térségre, azokra, akik keresték őt.

Összefoglalásul el kell mondani, hogy a Légi és Kozmikus Erők Parancsnoksága büszke a pilótáira, technikusaira, parancsnokaira és szakjavító állományára, akik végrehajtják a harcfeladatokat a nemzetközi terrorizmus elleni háborúban Szíria földjén.

A parancsnokság ki kívánja fejezni a legmélyebb együttérzését és részvétét Oleg Peshkov alezredes és Alekszander Pozinyics tengerészgyalogos (ő a gép személyzetének kimentésére indított műveltben halt meg) családjainak.

A katonák családjai nem maradnak magukra és meg fognak kapni minden szükséges segítséget.

(Forrás: mil.ru, az Oroszországi Föderáció Honvédelmi Minisztériumának hivatalos oldala)

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »