Orosz hadihajók állomásozhatnak Ciprus kikötőiben

Orosz hadihajók állomásozhatnak Ciprus kikötőiben

Oroszország és Ciprus elnökei magasabb szintű katonai együttműködésről szóló egyezményt írtak alá február 25-én szerdán, ennek értelmében a jövőben orosz hadihajók állomásozhatnak az Európai Unió tagországának számító Földközi-tengeri sziget görögök lakta részén.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkvába látogató Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfővel lezajlott egyeztetései után úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás elsősorban azokra az orosz hadihajókra vonatkozik, amelyek a nemzetközi terrorellenes küzdelemben és a kalózok elleni harcban vesznek részt. Az orosz államfő leszögezte, a katonai együttműködés nem irányul harmadik fél ellen.
Nem hiszem, hogy bárhol is aggódni kellene- jegyezte meg Putyin elnök.

Mélyen tisztelem Putyin elnök urat, aki nagyon érzékeny minden kérdés tekintetében, nem szabott feltételeket és követeléseket, soha nem hozott minket bonyolult helyzetekbe, mint nyugati partnereink. Ez volt a fő irányelv, egy olyan partnerrel szemben, aki megvédi hazája érdekeit, és tiszteletben tartja más nemeztekét is, mondta Níkosz Anasztasziádisz görög elnök.

A nyugati országok és Oroszország között utoljára a hidegháborúban tapasztalt mértékben hidegültek el a kapcsolatok a kelet-ukrajnai események miatt. Moszkva korábban a világ számos országától kért engedélyt arra, hogy karbantartási munkálatok elvégzése vagy raktárkészletei feltöltése céljából használhassa városaik kikötőit. E megegyezések Oroszország globális katonai jelenlétét erősítik.

A brit hadihajóknak ugyancsak otthont adó Ciprus egyik kikötővárosában, Limasszolban már korábban is kikötöttek orosz hadihajók, a jelenlegi egyezmény ezt a bevállt gyakorlatot helyezi szilárdabb jogi alapokra.

Hírdetés

Útját megelőzően Anasztasziadisz a TASS-nak  azt mondta, a két ország azt is megvitatja, hogy orosz repülőgépek humanitárius missziókra használhassák a nyugat-ciprusi Pafosz közelében lévő légitámaszpontot.
Vlagyimir Putyin megerősítette, hogy Moszkva továbbra is támogatja Ciprust az országot sújtó súlyos pénzügyi válság leküzdésében.

A két ország között 2014-ben csökkent a kereskedelmi kapcsolatok intenzitása egyebek mellett Brüsszelnek az ukrán válság miatt Oroszországra kiszabott szankciói, valamint a Kreml válaszlépései, vagyis például az EU-tagországokba áramló élelmiszerek embargója miatt. Az orosz elnök azt mondta, meggyőződése, hogy közösen javíthatnak a helyzeten, és ismét fellendíthetik az orosz-ciprusi kereskedelmet. 2013-ban Moszkva beleegyezett a szigetország számára biztosított, 2,5 milliárd eurós kölcsön visszafizetésének rugalmasabb ütemezésébe.

Oroszország a jövőben állandó katonai bázisokat hoz létre Cipruson, ugyanakkor az ottani Nemzeti Hadsereget korszerű fegyverekkel látja el.

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »