Orosz duma: az első verés még beletartozik a "családi kapcsolatokba"

Az orosz törvényhozás alsóháza, a duma szerdán második olvasásban elsöprő többséggel elfogadta a családon belüli erőszak büntethetőségét enyhítő törvénymódosítás tervezetét.

A második olvasásban 385 szavazattal kettő ellenében megszavazott jogszabály értelmében a családon belüli bántalmazást szabálysértéssé minősítenék át mindazon elkövetők esetében, akik először emeltek kezet valamely családtagjukra, és nem okoztak neki súlyos sérüléseket.

A jogszabály végszavazását pénteken tartják, majd azt a szövetségi tanácsnak (felsőház), végül pedig Vlagyimir putyin elnöknek is jóvá kell hagynia, hogy törvényerőre emelkedjen.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán védelmébe vette az első ízben családi erőszakot elkövetők büntethetőségét enyhítő tervezetet. Hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a “családi kapcsolatok” és a visszaeső esetek között. Hozzátette, hogy érdemes elolvasni a törvénytervezetet, amely a visszaesőket már bűncselekmény elkövetőinek minősíti.

A jogszabály-módosítás támogatói azzal érvelnek, hogy meg akarják védeni a szülők jogát arra, hogy "megneveljék a gyerekeiket", és csökkenteni akarják az állam képességét arra, hogy "beleavatkozzon a családi ügyekbe".

Hírdetés

Andrej Iszajev, a kormányzó Egységes Oroszország pártjának a képviselője szerint egyes országokban az állam jogköre a családok életében túl nagy.

Nőjogi aktivisták nem így gondolják. Marija Mohova, a Nővérek nevű, bántalmazott nőket segítő központ vezetője szerint “ez a törvény a családi zsarnokok felmentésére biztat”. Mohova úgy látja, hogy a törvény azt üzeni: “ne büntessük azokat, akik megverték a családjukat, hiszen joguk van ezt tenni”.

Jekatyerina Sulman orosz politikai elemző szerint a dumának egy specifikusan a családon belüli erőszakkal foglalkozó, új jogszabályt kellene alkotnia, amellyel bevezethetnék az orosz jogban jelenleg nem létező távoltartási végzést.

A törvénytervezet egyik szerzője Jelena Mizulina szenátor, aki korábban a duma családügyi bizottságát vezette. Az egyebek mellett a homoszexualitás propagandáját tiltó törvényt is beterjesztő Mizulina korábban kijelentette: szétszakítja a családokat, ha egy “pofonért” börtönbüntetés jár.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »