„Orosz bacilusok”: Szlovák és magyar újságírók, politikusok vannak az ukránok legújabb feketelistáján, amit Soros-pénzből írtak össze

„Orosz bacilusok”: Szlovák és magyar újságírók, politikusok vannak az ukránok legújabb feketelistáján, amit Soros-pénzből írtak össze

Megint a Nyugat „Ukrajna mindenekelőtt” narratívájával kritikus politikusokat és újságírókat vegzálják az ukránok, és megint egy feketelistával. Igaz, ez most nem egy halállista, de legalább annyira tragikomikus. Főleg, hogy egy sor olyan ember került fel rá, akit távolról sem lehet oroszpártinak nevezni, legfeljebb nyugat-kritikusnak, vagy még annak sem. Ugyanakkor rendkívül beszédes, hogy az oldal, amely a listát közzétette, Soros-pénzből dolgozik, és szemlátomást a progresszívok és az amerikai külpolitikai kritikusai és politikai ellenfeleire szálltak rá.

A lista több szempontból is böngészhető, lehet országok szerint is szűrni a találatokat.

Szlovákia részéről ott van rajta Robert Fico (Smer) kormányfő, Ľuboš Blaha (ő speciel tényleg oroszbarát), az SNS, a Matica Slovenská, Monika Beňová smeres EP-képviselő, és mások. A sajtó részéről a dezinformációs oldalakon túl azonban helyet kaptak a listán a konzervatívnak számító Štandard szerzői is, mint Dag Daniš, a lap kommentátora, aki „oroszbarát kijelentések” miatt került az oldal látókörébe. Ott van még Peter Števkov és Vladimír Palko is. 

Hogy a központosított sajtó korát élő ukránok teljesen szubjektív ismérvek alapján készítenek valakikről listát, talán annyira nem meglepő. Ám a nevek között szerepelnek kifejezett furcsaságok is.

Ott van köztük például a 2022-ben elhunyt EP-képviselő Miroslav Čiž is. Vagy – és ez tényleg érthetetlen – Marek Krajčí (Slovensko) képviselő, egykori egészségügyi miniszter, aki elképesztő gyámoltalanságról tett tanúbizonyságot a járvány idején. Ő például azért került az ukránok listájára, mert 2018-ban megfigyelő volt az orosz elnöki választások során, ami az ukrán oldal szerint „elcsalt választás” volt.

Hírdetés

A szlovák listán nagyon érződik, hogy az adatok, amiből dolgoztak, az a szlovák liberális médián alapul. A magyarországi „bacilusokat” elnézve pedig már biztosak lehetünk benne, hogy van kapcsolat.

Magyarországról felkerült a feketelistára a KDNP, A FIDESZ, Orbán Viktor, Szijjártó Péter – aki épp nemrég látogatott Ukrajnába. A sajtó közül pedig a magyar közszolgálati Hirado.hu, a HírTV, a Magyar Idők (amelynek bűne, hogy konzervatív), Magyar Nemzet, Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet több újságírója, a Magyar Hírlap, a magyar pravoszláv egyház, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Deák Dániel politológus, és így tovább.

A lényeg azonban csak ezután jön. Az „Orosz Bacilusok” oldala a texty.org.ua weblap egyik aloldala. A texty.org.ua mailcíme pedig a Štandard közlése szerint az Adatújságírásért Ügynökséghez tartozik, amely pénzügyi támogatásban részesül a Soros György által alapított International Renaissance Foundationtól. Ez utóbbi szervezet a Nyílt Társadalom Alapítvány hálózatához tartozik.

Az oldal ide kattintva érhető el.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »