Orosz-amerikai-izraeli biztonsági csúcs kezdődött Jeruzsálemben – Irán és Szíria a téma

Orosz-amerikai-izraeli biztonsági csúcs kezdődött Jeruzsálemben – Irán és Szíria a téma

A jeruzsálemi Orient Szállóban ma reggel megnyílt az amerikai-orosz-izraeli biztonsági kormányzati tanácsadók csúcstalálkozója a Perzsa-öbölben kialakult válsághelyzetről és vele kapcsolatos szíriai perzsa katonai jelenlétről. A vendéglátó Binjámin Netanjáhu és az Izrael-csicska John Bolton Irán ellen igyekezett tüzelni a résztvevőket, míg az orosz Nyikoláj Patrusev több perzsaellenes vádat is visszautasított, s a rendszeres Szíria-ellenes izraeli támadások helyett a zsidó államot tárgyalásokra biztatta – írja a Jiszráél Há-Jom és a Má’áriv című izraeli, illetve a palesztin El-Kudsz című újság.

A jeruzsálemi konferencia a Közel-Keleten, pontosabban leginkább az arab geopolitikai nevén Másrek-nek nevezett térségben kialakult, s elhúzódó két válsággóccal foglakozik: a Perzsa-öbölben elmérgesedett, robbanásig feszült amerikai, szaúd-arábiai-iráni viszállyal, valamint az Iszlám Állam és más dzsihadista terrorszervezetek közelgő teljes veresége utáni Szíriában stratégiai pontokat továbbra is ellenőrizni kívánó Irán, illetve ezt a katonai térfoglalást ellenző Izrael közti ellentéttel. A jeruzsálemi csúcs levezetője Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök. Oroszország képviseletében Nyikoláj Patrusev, az Orosz Föderáció Belbiztonsági Szolgálatának (FSB) vezetője, Putyin elnök embere, míg az Egyesült Államok részéről John Bolton, Trump elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója foglalt helyet Bibi jobbján. Izraelt Méir Ben Sábbát nemzetbiztonsági tanácsadó képviseli.

Netanjáhu a biztonsági csúcs megnyitóját, Jeruzsálem nemzetközi státuszát érintve, politikai propagandát is hangoztatva e szavakkal kezdte: „Szeretném megköszönni Trump elnöknek és Putyin elnöknek, hogy erre a csúcsra Jeruzsálemben, Izrael fővárosában kerül sor”, jelentette ki az izraeli kormányfő, majd hozzáfűzte: a két nagyhatalom vezetőjével megejtett találkozója után elmondhatja, hogy Izraelnek soha nem volt a mostanihoz hasonló jó viszonya Amerikával és Oroszországgal.

Netanjáhu a pilóta nélküli amerikai kémrepülő Irán részéről történt lelövése után azonnal teljes támogatásáról szóló üzenetet küldött Donald Trumpnak. A ma kezdődött jeruzsálemi biztonsági csúcson is a perzsákkal kapcsolatos gondját, Irán szíriai katonai jelenlétét kívánta kihangsúlyozni: „Amint önök tudják, Izrael sokszor támadást intézett Irán szíriai térfoglalásának, a Hizbulláh szervezetnek szánt fegyverek leszállításának megakadályozására. (Bibi valójában a különféle dzsihadista terrorszervezetek ellen Szíriában küzdő Hizbulláh-nak és a kormányzati Szíriai Arab Hadseregnek szánt iráni fegyverek leszállításának izraeli meghiúsításával dicsekedett. Az Iszlám Államot megsegítő, a szíriai kormánycsapatok elleni légitámadásokat elfelejtette említeni – H. J.) Mindenesetre, az orosz és az amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadónak Netanjáhu megígérte, hogy Izrael a jövőben sem hagy föl a szíriai perzsa jelenlét elleni küzdelmével.

Hírdetés

A Bibi után szólásra emelkedett John Bolton, ismert Izrael-csicska, Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója, szinte megismételve Netanjáhu előtte elhangzott szavait, kijelentette: „Nagy megtiszteltetés ez számomra, hogy itt lehetek Jeruzsálemben, Izrael fővárosában. A mostani csúcsra a Közel-Kelet biztonságát tekintve igen válságos időben kerül sor, mondta a csicska, majd fölmondta az egész Közel-Keletre leselkedő iráni fenyegetésre vonatkozó izraeli leckét: „Iráni támogatással az egész Közel-Keleten terrorcselekmények zajlanak: a Hizbulláh szervezet Libanonban, míg a húszik Jemenben és a világ más helyein hajtanak végre terrorcselekményeket.” (Bolton hazudik: a libanoni Hizbulláh politikai szárnya Bejrútban a libanoni kormány tagja, s eszébe nem jut terrorcselekményeket elkövetni a cédrusok országában. Harcol viszont a Washington és Izrael támogatta Bassár el-Ászád-ellenes terrorszervezetek ellen Szíriában. Izrael területét és a Libanon területére időnként behatoló izraeli katonákat eddig kizárólag a Libanon területe ellen végrehajtott izraeli támadások következtében szokta támadni a Hizbulláh. Boldog Arábia, azaz Jemen valamikori urai, a saját hazájukban szolgasorba taszított zajdita-síita húszik szabadságharcot vívnak, nem csak az őket elnyomó szunniták, hanem a rendszeresen terrorbombázást végrehajtó Szaúd-Arábia ellen is – H. J.) John Bolton Jeruzsálemben is megismételte, hogy a „jóságos” Trump elnök Irán bűnei ellenére is nyitva hagyja „a tárgyalások ajtaját”, s Teheránnak nincs teendője, mint belépni ezen a nyitott ajtón.

Nyikoláj Patrusev orosz tárgyaló nem kívánt belemenni Netanjáhu és Bolton egyértelműen elfogult és egyoldalú helyzetelemzésének cáfolatába, ám az előtte elhangzottakat némileg ellensúlyozva kijelentette: „Oroszország és Irán együtt küzdenek a terror ellen, s ebben a tevékenységünkben meghallgatjuk egymás véleményét. Tisztában vagyunk Izrael aggodalmával, s nagyon reméljük, hogy a fenyegetések megszűnnek. Ám figyelembe kell venni más erők érdekeit is a körzetben, mert ha azokat nem vesszük figyelembe, nem jutunk dűlőre egymással. Oroszország támogatja az összes idegen fegyveres erő kivonását Szíriából”, mondta Patrusev.

A Szíria elleni rendszeres izraeli légitámadásokat bírálva Patrusev kijelentette: „A Szíria ellen végrehajtott izraeli támadások nem helyénvalók, mert manapság a viszály megoldásának helyes útja a védelmi minisztériumok közti együttműködés és a tárgyalások.” Patrusev az orosz Védelmi Minisztérium információjára hivatkozva azt is kijelentette, hogy az amerikai állítással ellentétben a nemrégiben a Perzsa-öböl fölött lelőtt amerikai pilóta nélküli repülő igenis Irán légterében tartózkodott, amikor az Iráni Forradalmi Gárda légvédelme eltalálta. Az orosz biztonsági főtanácsadó a perzsa államot ért támadásokra válaszolva kijelentette: elfogadhatatlan az, hogy Iránt az egész világ biztonságát veszélyeztető országként kívánják beállítani.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »