Orosz altábornagy: Aleppó 93 százaléka felszabadult

Orosz altábornagy: Aleppó 93 százaléka felszabadult

A szíriai kormánycsapatok újabb 52 negyedet „szabadítottak fel” Aleppóban, és ezzel az észak-szíriai város területének 93 százalékát vonták ellenőrzésük alá – közölte Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője pénteken Moszkvában.

A tábornok szerint Aleppó keleti részének még a kormányellenes erők kezén lévő területe az elmúlt négy nap alatt harmadával csökkent. Mind mondta, ez a szíriai szárazföldi erők előrenyomulásának eredménye, az orosz és a szíriai légierő gépei október 18. óta nem bombáztak a környéken.

Kelet-Aleppóból az elmúlt egy nap alatt 10 és fél ezer polgári lakos, köztük 4 ezer gyerek távozott. A várost eddig összesen 1096 fegyveres hagyta el önként, akik közül 953-an amnesztiát kaptak, a többiek esetében még tart a háttérellenőrzés.

Hírdetés

Rudszkoj elmondta, hogy orosz tűzszerészek az elmúlt egy nap alatt 21 objektumot tisztítottak meg az aknáktól, köztük két iskolát, két mecsetet, egy áramellátó állomást és egy víztisztító üzemet.

Damaszkusz két elővárosából az orosz vezérkar adatai szerint több mint 3500 ellenzéki fegyverest szállítottak át Idlíbbe. A Szíriában működő orosz megbékélési központ katonái csaknem 100 megállapodást írtak alá a harci cselekmények beszüntetéséről a mérsékelt ellenzéki erők parancsnokaival. Megbékélési megegyezést 1040 szíriai település vezetőjével sikerült elérni.

Rudszkoj beszámolója szerint az orosz katonák több mint 270 tonna humanitárius segélyt szállítottak Aleppóba, ahol 155 tábori konyhát állítottak fel. Az elmúlt három nap alatt a város „felszabadított” részeibe több mint 3500 lakos tért vissza.

Közölte, hogy az Aleppót elhagyó polgári lakosok a mérsékeltnek mondott ellenzéki fegyveresek által elkövetett megaláztatásokról, kínzásokról, nyilvános kivégzésekről és céltalan gyilkosságokról számoltak be. Ezeket a bűncselekményeket az orosz megbékélési központ tisztjei dokumentálják.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »