Örökre eltiltották a bankárokat

Nem ért véget a csődbe ment Széchenyi Kereskedelmi Bank vezetőinek vesszőfutása. A jegybank maximális pénzbüntetéssel sújtotta az egykori vezetőség tagjait, ráadásul soha többé nem tölthetnek be vezető tisztséget hazai pénzintézetnél. A rendőrség hűtlen kezelés miatt nyomoz az ügyben.

Végleg lezárta a Széchenyi Bank volt vezetőinek szakmai pályafutását a jegybank – tudta meg a Magyar Nemzet. Binder István felügyeleti szóvivő kérdésünkre elmondta, a kedden kiszabott személyi pénzbírságok a törvény által megengedett 20 millió forintos maximumot jelentik, illetve annak közelében vannak, s azok nagysága egyben a jegybank értékítéletét is tükrözik. Bár maga a pénzbírság is jelentős, mégsem ez a legsúlyosabb büntetés az egykori vezetők számára. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis a vezető tisztségekben betöltött és igencsak kifogásolható tevékenységük alapján úgy ítéli meg, hogy a Széchenyi Bank egykori vezetői elveszítették szakmai jó hírnevüket, azaz bizonyították alkalmatlanságukat ilyen jellegű tisztségek betöltésére. Miután az MNB felügyelete alá tartozó pénzügyi vállalkozásoknál – nyugdíjpénztárak, bankok, biztosítók és egyéb pénzügyi vállalkozások – a jegybank engedélye szükséges a vezető tisztségviselők kinevezéséhez, ezt a Széchenyi Banknál megbukott vezetők soha többé nem kapják meg.

Hírdetés

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel még nincs vége az ügynek. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis idén március elején büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a banknál történt, a jegybank szakértői szerint bűncselekmények gyanúját felvető események miatt. A nemzeti banknál úgy vélik, a csődbe ment hitelintézetnél történt szabálytalanságok kapcsán fölmerülhet a hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélések gyanúja. A nyomozás egyelőre még folyik, ezért annak állásáról a felügyeleti hatóság nem tud tájékoztatást adni, a nyomozó szervek által igényelt adatok átadásával azonban segítik az ügy részletes felderítését. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre közölte, a nyomozás hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt folyik, a nyomozás lezárásának tervezett határideje október 20. A nyomozásra való tekintettel egyéb információt nem ad ki a rendőrség.

Ismeretes, a tavaly decemberben bedőlt Széchenyi Bank egykori vezetőire súlyos személyi bírságot szabtak ki a napokban. Így a volt elnök-vezérigazgatót, az igazgatóság elnökét, Szakács Tibort 20 millió forint, Lakatos Zsolt volt üzleti vezérigazgató-helyettest, igazgatósági tagot, valamint Deák Klára egykori vezérigazgató-helyettest, igazgatósági tagot 19-19 millió, az igazgatóságban korábban tevékenykedő Töröcskei Zsuzsannát pedig 18 millió forint bírság megfizetésére kötelezték.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 09. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »