Örményország is elismerte a Palesztin Államot, Izrael hevesen reagált

Örményország is elismerte a Palesztin Államot, Izrael hevesen reagált

Örményország elismerte a független Palesztin Államot, hangsúlyozva, hogy ez a közel-keleti béke előmozdítása érdekében történt a "kritikus gázai helyzettel" a háttérben.

A jereváni külügyminisztérium pénteki közleményét idéző MTI szerint

"az Örmény Köztársaság őszintén érdekelt a közel-keleti béke és stabilitás, a zsidó és a palesztin nép közötti tartós megbékélés megteremtésében. Különböző nemzetközi platformokon mindig is a palesztin kérdés békés és átfogó rendezését szorgalmaztuk, és támogatjuk a két állam elvét az izraeli-palesztin konfliktus megoldására".

Az örmény külügyi tárca kiemelte: "meggyőződésünk, ez az egyetlen módja annak, hogy a palesztinok és az izraeliek szavatolni tudják jogos törekvéseik teljesülését".

"A fentiek alapján és megerősítve a nemzetközi jog, valamint az egyenlőség, a szuverenitás és a népek békés együttélésének elvei iránti elkötelezettségét, az Örmény Köztársaság elismeri Palesztina Államot"

– hangsúlyozták.

Husszein al-Sejk, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) Végrehajtó Bizottságának főtitkára "üdvözölte" Jereván döntését. "Ez a jog, az igazságosság, a legitimitás és palesztin népünk felszabadításért és függetlenségért folytatott küzdelmének győzelme" – közölte az X közösségi hálózaton.

Izrael nincs elragadtatva

Hírdetés

Az örmény bejelentést követően nem sokkal az izraeli külügyminisztérium hevesen reagált, és bejelentette, hogy

"súlyos megrovás céljából beidézi az örmény nagykövetet".

Tették ezt anélkül, hogy további részleteket közöltek volna.

Ismeretes, május végén Spanyolország, Írország és Norvégia is hivatalosan elismerte Palesztina államot, utóbbiak azt is állítva, hogy a régió békéjét akarják előmozdítani, ami szintén kiváltotta az izraeli hatóságok haragját.

Leszavazta azonban Dánia a közel-keleti nép szuverenitási törekvését, a dán külügyér szerint ugyanis még nincsenek meg az ehhez szükséges előfeltételek.

(Címlapkép: Palesztinpárti tüntetők a Brooklyni Közkönyvtárnál egy tartós gázai tűzszüneti megállapodást követelő tiltakozáson New Yorkban 2024. június 1-jén. MTI/AP/Andres Kudacki)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »