Örmény keresztény papot vertek meg zsidó suhancok a megszállt Kelet-Jeruzsálemben

Örmény keresztény papot vertek meg zsidó suhancok a megszállt Kelet-Jeruzsálemben

A megszállt Kelet-Jeruzsálem Óvárosán belüli örmény negyedben még a múlt héten zsidó suhancok az éjszaka kellős közepén megtámadtak, és a fényképünkön is láthatóan súlyos sérülést okozva megvertek egy örmény ortodox keresztény papot. A zsidókra rossz fényt vető hírt az MTI nem közölte, pedig a hiteles hírügynökségnek tudósítója van Izraelben (Pontosabban: az egész Közel-Keleten csak Izraelben van). Így aztán néhány nappal később a massispost.com című örmény hírportálról értesültünk a zsidó vallási és etnikai alapú tolerancia legújabb megnyilvánulásáról.

Árbák Száruhján örmény ortodox pap 2021. május 18-án, éjfél körül a lakóhelyéről, Jeruzsálem Óvárosának örmény keresztény negyedéből elindult az Óváros keresztény negyedében (mert Jeruzsálem Óvárosában az örmény mellett van egy másik keresztény negyed is – H. J.) levő Szent Sír-bazilikában levő szolgálati helyére. Ám alig lépett ki az utcára, azonnal rátámadott három zsidó suhanc, és elkezdték ütni-verni, ahol érték, majd a papot magára hagyva elfutottak a helyszínről. A nyakán, hátán és az arcán megsérült Árbák Száruhján atya segítségére siettek az örmény negyed lakói, mentőt hívtak, s a papot kórházba vitték.

Hírdetés

A Jeruzsálemi Örmény Patriarkátus közleményben ítélte el a zsidó ifjak vallási alapú támadását, s egyben követelte az elkövetők letartóztatását és bíróság elé állítását. Az izraeli rendőrség néhány órával a támadás után elő is állította a három zsidó suhancot, de bizonyos korlátozó intézkedések foganatosítása mellett a kihallgatásuk után szabadlábra helyezték őket.

Az 1967 óta megszállt, majd 1980-ban bekebelezett Kelet-Jeruzsálem történelmi magja az Óváros, négy városnegyedre oszlik: keresztény negyed, örmény keresztény negyed, muszlim negyed és zsidó negyed. A jeruzsálemi örmény keresztény negyedet már a Kr. u. IV. század vége felé megalapították a kereszténységet Európában elsőként, Kr. u. 301-ben felvevő Örményországból a Szentföldre érkező örmény keresztények. Az örmény negyednek manapság mintegy 3500 lakosa van, s az örmények jó kereskedők, kézművesek. Híres az itteni örmény fazekasság, a csodás színvilágot megjelenítő kerámia és csempekészítés.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »