Őrizetben a hágai Nemzetközi Törvényszék szóvivője

Őrizetbe vették csütörtökön az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) volt szóvivőjét, aki ellen elfogatóparancs volt érvényben bizalmas információk kiszivárogtatása miatt.

Florence Hartmannt a hágai székhelyű bíróság épületében fogták el a népirtással vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök ügyében készülő ítélethirdetés előtt.

A Nemzetközi Törvényszék egyelőre nem kommentálta a történteket.

Hírdetés

Az NT 2009 szeptemberében ítélte el a francia állampolgárságú Florence Hartmann volt szóvivőt, bizalmas információk kiszivárogtatásáért.

A korábbi újságíró Hartmann 2000 és 2006 között dolgozott Carla Del Ponte akkori főügyész szóvivőjeként. Távozása után könyvet írt és több cikket publikált a törvényszék munkájáról. Ezekben tett közzé néhány olyan információt, amelyet csupán belső tájékoztatásra szántak. Ezekben az információkban sajtóértesülések szerint a srebrenicai vérengzéssel kapcsolatos, bizalmas eljárási döntésekre vonatkozó feljegyzésekről van szó.

Hartmann fellebbezett az ítélet ellen, de 2011 júliusában fellebbviteli szinten is megerősítették a kiszabott 7 ezer eurós büntetést. A volt szóvivőnő ezt nem volt hajlandó kifizetni, ezért az NT előírta Franciaországnak az elítélt felkutatását és őrizetbe vételét. A francia hatóságok azonban ezt nem hajtották végre.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »