Őrizetbe vették Medgyessy egykori tanácsadóját

Őrizetbe vették Medgyessy egykori tanácsadóját

Három izraeli üzletember előzetes letartóztatásba helyezését rendelték el Brassóban, és köztük van az is, aki korábban Ehud Barakot, de Medgyessy Pétert is segítette.

Egy korrupciós ügy miatt rendelte el a három üzletember előzetes letartóztatásba helyezését kedden a brassói ítélőtábla. Az őrizetbe vettek között van az a Tal Silberstein is, aki 2004-ben a Greenberg GCS tanácsadó vállalat tagjaként segítette Medgyessy Pétert – számolt be róla a Válasz.hu. Silberstein korábban Ehud Barak egykori izraeli miniszterelnök kampányfőnöke is volt, de adott tanácsot Ausztriában, Szerbiában és Olaszországban is.

Hírdetés

Silberstein mellett harminc napra előzetes letartóztatásba került Benjamin Steinmetz, valamint Shimon Sheves is. Az ügy a Válasz.hu szerint szövevényes: a Paul hercegként is emlegetett Paul Lambrino szeretett volna visszaszerezni a román államtól számos, a kommunista időkben államosított ingatlant. Lambrino az 1881 és 1947 között uralkodó királyi család leszármazottjának tekinti magát. Előrelépés nem történt, így a férfi Adrian Nastase volt román kormányfő tanácsadóját, Remus Truica üzletembert bérelte fel az ingatlanok megszerzésére. A most előzetesbe került üzletemberek pedig ez ügyben igyekezhettek megvesztegetni a román restitúciós hatóság tagjait. Lambrino cserébe az ingatlanok 50-tól 80 százalékig terjedő értékrészét ígérte nekik. A három üzletembert segíthette Moshe Agavi is, aki egyelőre szabadlábon védekezik.

Steinmetz egyébként a Forbes becslése szerint 3,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, és fő részvényes a Gabriel Resourcesben, ami nyolcvan százalékban birtokolja a Verespatakon aranybányát nyitni kívánó RMGC-t, Roşia Montană Gold Corporationt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »