Óriásplakátokkal emlékeznek a nyitrai kórházban elhunyt gyerekükre

Óriásplakátokkal emlékeznek a nyitrai kórházban elhunyt gyerekükre

Sebastián a kórházi személyzet mulasztása miatt halt meg, a vizsgálat még tart, a szülők tovább küzdenek.

„Az égben töltöm a karácsonyt” – olvasható azon az óriásplakáton, amelyen a személyzet mulasztása miatt 2017 januárjában a nyitrai kórházban elhunyt kisfiú fényképe látható. Sebastián karácsony előtt lett volna ötéves, háromévesen halt meg. A szülők azt mondják, ha a kórház továbbra is igyekszik elkenni az ügyet és nem ismeri be a felelősségét, folytatják a figyelemfelkeltő akciót.

A hároméves Sebastián 2017 januárjában cukorbetegség gyanújával került a nyitrai kórházba, ahol stabilizálták az állapotát, de másnapra rosszabbul lett. Az intenzív-osztályra helyezték, ahol éjszaka az ágya mellett virrasztó édesanyja vette észre, hogy elkékült. A nővérek nem találták az újraélesztő készüléket és mire az orvos is előkerült, a gyerek már agyhalott volt. Hiába szállították a pozsonyi gyermekkórházba, ott már csak azt tudták megállapítani, hogy menthetetlen. és halálát az okozta, hogy nem kapott időben megfelelő segítséget. Ezt igazolta az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal is, amely a kórházban folytatott vizsgálatot követően 8500 eurós bírságot szabott ki az intézményre a személyzet mulasztásai miatt.

A szülők feljelentést tettek a rendőrségen, a nyomozó pedig egy év múltán, idén február elején öt személy – három orvos és két nővér – ellen emelt vádat. Köztük volt az osztályvezető főorvos is, akit a megyei tisztiorvos javaslatára elbocsátottak a kórházból. A vád szerint valamennyien munkaköri kötelességmulasztást követtek el, amelynek következménye egy gyerek halála lett – utóbbi súlyosbító körülménynek minősült.

Hírdetés

Az érintett orvosnők panaszt emeltek a vádemelés ellen, és a járási ügyész arra hivatkozva, hogy nem szól ellenük meggyőző bizonyíték, felmentette őket. Az érintett nővérek nem emeltek panaszt, ellenük az ügyészség megerősítette a vádat, de továbbra is a nyitrai kórházban dolgoznak, bár más osztályon.

Az ügyben még a szakértői jelentések készülnek, és az ügyész további egészségügyi dokumentumokat is kikért. Jaroslav Maček ügyész megerősítette, hogy a kórház által készíttetett szakértői jelentés szerint a személyzetet egyáltalán nem terheli felelősség.

Ez háborította fel a hozzátartozókat annyira, hogy a karácsony előtti napokban óriásplakátokat helyeztek ki a városban, amelyeken Sebastián fényképe mellett „Az égben töltöm a karácsonyt. Nem kaptam egészségügyi ellátást” felirat olvasható. „Addig fogunk nyilvánosan tiltakozni, míg a bíróság el nem ítéli azokat, akiknek a felelőtlensége miatt meghalt az unokám” – mondta Sebastián nagyanyja, Kaja Očkovská. A család honlapot is létrehozott „Igazságot Sebinkonak (Spravodlivosť pre Sebinka) címmel, itt számolnak be az ügy fejleményeiről.

A kisfiú szülei kötelességüknek érzik, hogy küzdjenek, a többi kórházba kerülő gyerek érdekében is. „Minél hangosabbak leszünk, annál jobban odafigyelnek a beteg gyerekre az orvosok és nővérek. Hiszem, hogy a nyitrai kórházban azóta nem fordul elő olyasmi, hogy egy súlyos betegnél az életfunkciókat figyelő műszerek nincsenek bekapcsolva. Sajnos, a fiunk ezért az életével fizetett azért, hogy eddig nem így volt” – mondta Sebastián édesapja. A kisfiú emlékére a család Sebinkora változtatta a vezetéknevét.

Az orvosi műhibák és a kórházi személyzet mulasztásai miatt elhunyt gyerekek szülei idén decemberben az igazságügyi miniszterrel is találkoztak. Azt kérték, hogy az egészségügyi dokumentáció minősüljön hivatalos bejegyzésnek,és aki meghamisítja, viseljen büntetőjogi felelősséget. A nyitrai kórházban 2103-ban az is megtörtént, hogy egy gyerek kartotékjában fehér festékkel kenték le az azt bizonyító adatokat, hogy helytelenül kezelték. Gál Gábor igazságügyi miniszter már be is nyújtotta az erre vonatkozó törvénymódosítási javaslatot, melynek alapján büntethető lesz az a személy, aki utólag módosítja, „kifehéríti”, vagy megsemmisíti más egészségügyi adatait.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »