Óriások csontvázai

Óriások csontvázai

A zsidó és a keresztény szent könyvek – például a Biblia – Nefilim nevű óriásokról, a görög mitológia küklopszokról, titánokról és gigászokról tesz említést. De az azték és a maja hagyományokban is találkozunk óriásokkal csakúgy, mint a suméroknál. Csupán mitikus lények volnának az óriások? Aligha. A régészek és a lelkes amatőrök egyaránt elképesztő, 3-5 méter magasságú, emberszerű csontvázakat fedeztek fel a világ minden táján.

ŐSKORI ÓRIÁSOK

 

1877-ben négy aranyásó zsákmány után kutatott Spring Valley-ben, nem messze a nevadai Eureka-tól. Egyikőjük egy kemény sziklából kiálló emberi lábszárcsontra és térdkalácsra lett figyelmes. Maga a szikla egy kemény, vörös kvarcit volt. Az aranyásók óvatosan kifejtették a csontokat, majd Eureka-ban állították ki azokat.

A lelet egy térd felett eltört combcsontból, egy térdkalácsból és egy térdízületből, továbbá az alsó lábszárcsontokból és a lábfej teljes csontozatából állt. Számos orvos és szakértő megvizsgálta a maradványokat és megállapítást nyert, hogy emberi lény volt a néhai tulajdonosuk. A csontok méretével azonban volt egy kis bökkenő. Ugyanis a térdtől a sarokig 90 cm hosszúságúak voltak, ami arra enged következtetni, hogy az óriás legalább 3,6 méteres lehetett eredetileg.

De ez még nem minden, tudniillik, a szikla, amely a csontokat rejtette, a földtörténeti Jura korszakra datálható. Csakhogy 185 millió évvel ezelőtt még dinoszauruszok népesítették be a Földet. A lelet viszont azt bizonyítja, hogy egy emberszerű, ámde óriási lény élt akkoriban ezen a bolygón.

 

Egy ehhez hasonló régészeti felfedezésre 1947-ben került sor, amikor amatőr archeológusok éppen a „Halál völgyében” dolgoztak, s egy 2,74m magas csontvázat találtak.

A régészek azt állították, hogy kardfogú tigrisek és dinoszauruszok csontjait találták az emberi maradvány mellett.

 

ÓRIÁSOK A RÉGÉSZETBEN

 

Állítólag D. W. Page és F. W. Devalda kapitány egy olyan óriásfaj csontjait találta meg, amely tagjainak az átlagos magassága meghaladta a 3 métert. A legendák arról is beszámoltak, hogy ez a faj Ecuadorból származik. Ez a történet még lehetne akár mítosz, vagy akár kacsa is, ám a történelem folyamán számos óriás csontvázat ástak ki és poroltak le a régészek a világ különböző pontjain. Így a csalás esete gyakorlatilag nullára redukálható.

 

Josephus Flavius, zsidó történetíró említi, hogy az ő idejében kiállított óriások teste olyan hatalmas és arca annyira eltérő jegyeket mutat az emberekétől, hogy teljes döbbenettel szemléli a maradványaikat.

 

Az antropológia már az időszámításunk előtti korszakokból ismer óriásokra utaló leleteket.

Példának okáért:

I.e. 600 – Sparta megtalálja Orestes óriás-csontjait

I.e. 500 – Kimon felfedezi Thescus óriási csontjait

I.e. 200 körül egy 10m 97cm magas ember földi maradványaira bukkantak a karthágóiak

I.e. 200 – Euphorion óriás-csontokat talál Samos-ban

Hírdetés

I.e. 100 – Anteaus óriási csontjait látták Marokkóban

 

De időszámításunk után is fedeztek még fel óriáscsontvázakat:

I.sz. 1. – Augustus óriás-csontok múzeuma Capri-n

– Orontes óriás csontjait fedezték fel Szíriában

I.sz. 100 – Ajax óriási csontjait felfedezték Rhoetumnál

– Óriási csontokat állítottak ki Nitriában, Egyiptomban

I.sz. 200 – Solinus óriási csontokat ír le Pallene-ben és Krétán

I.sz. 500 – Óriás csontokat mutattak be Konstantinápolyban

 

I.sz. 1456-ban egy 7m magas csontvázat találtak a franciaországi Valence-ben egy folyó mellett.

I.sz. 1577-ben egy kidőlt tölgyfa alatt a luzerni kantonban egy 5m 97cm-es emberi csontvázra bukkantak.

I.sz. 1613-ban egy 8m 10 cm magas csontvázat találtak a franciaországi Chaumont várának közelében.

 

Dupla fogsorú, 6,6 méter magas csontvázat találtak 1833-ban a kaliforniai Lompock Rancho-nál ásó katonák. A tetem mellett pajzsok, sisakok és kőbalták hevertek. De nem ez az egyetlen dupla fogsorú ember, mert Santa Rosa szigeten szintén találtak több hasonló tetemet az 1800-as években. Egészen pontosan hét darab, az előbbiekhez hasonló fogazatú óriás csontvázait ásták ki a Minnesota-i Clearwater-ben. Rájuk egyébként a csapott homlok volt a jellemző.

 

NEMRÉGIBEN FELFEDEZETT ÓRIÁSOK

 

1931-ben óriási emberszerű csontvázakat találtak a Humboldt tó mélyén a nevadai Lovelock közelében. Az egyik óriás 2,5m magas volt és egyfajta gumiborítású anyagba csomagolták, amely valamelyest az egyiptomi módszerhez hasonló. A második csontváz közel 3m hosszú volt.

A maradványok egyik része a nevadai Humbolt Múzeumban látható, Winnemucca-ban, a másik részük a Nevadai Állami Történeti Társaság múzeumában található, Reno-ban.

 

1941-ben a svájci Alpok egyik völgyében egy 340 centiméter magas csontvázat találtak, amelyet meglepő módon bronzpáncél borított. A leletet Németországba szállították, ahol nyoma veszett. Fennmaradtak azonban a fotókkal illusztrált jegyzőkönyvek, ezért az óriás létét nem lehet letagadni. Az anyag ma a berlini Történeti Múzeum raktárában pihen.

 

Az 1950-es évek vége felé Dél-Kelet-Törökországban 4,5 m magas emberi csontvázat találtak. Az ekkor talált egyik csontnak egy gipszből kiöntött mintája a texasi Kreacionista Múzeumban tekinthető meg.

 

Nemrégiben orosz kutatók 2,8-3,12 méteres csontvázakat találtak a kaukázusi hegyekben. Kínában sincs hiány óriásokból. Arrafelé 3 méter magas csontvázakat ástak ki a kutatók.

A Fülöp-szigeteken pedig egy óriási, 5,2 méter magas csontvázat fedeztek fel.

 

Az óriásemberek csontvázaihoz képest jegyezzük meg, hogy a modern ember a 21. század hajnalán átlagosan 180 cm körüli magassággal bír. Lehet, hogy érdemes volna újragondolnunk a történelemkönyveink első fejezeteit?

 

Boldog napot!

Száraz György

The post Óriások csontvázai appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »