Óriásit kaszáltak a vizes vb első nyertesei

Óriásit kaszáltak a vizes vb első nyertesei

Elég jól körülhatárolható üzleti körhöz vándorolt a vizes világbajnokságra költött állami milliárdok jelentős része.

A Magyar Nemzet összesítése szerint a már eredményesen lezárt, a vb-hez kapcsolódó több mint 102 milliárdnyi közbeszerzés több mint 70 százalékát (egészen pontosan 73,9 milliárd forintot) nyolc hazai nagyvállalkozó cégei nyerték el (hozzá kell tenni: az esetek tizedében konzorciumi partnerrel). Az általuk birtokolt, most is nagyot kaszáló vállalatok többsége már évek óta jól teljesít az állami tendereken, bevételeik jelentős része ilyen megbízásokból származik. Az érintett üzletemberek közül pedig sokaknak kifejezetten jó kormányzati kapcsolatai vannak: miniszterekkel vagy akár a kormányfővel (illetve rokonságával) is régi ismeretség, barátság köti össze őket.

http://mno.hu/

Miközben a kiválasztottak kevesebb mint 20 pályázaton hoztak el közel 74 milliárdnyi megrendelést, a vb-re (legalábbis eddig) szánt összeg maradék, szűk 30 százalékán több mint 60 vállalkozás osztozott. Ők közel 70 közbeszerzésen nyerték el jellemzően néhány 10, esetleg 100 milliós megbízásaikat. Sokat elárul, hogy az említett nyolc üzletember cégein kívül mindössze néhány társaság fért hozzá egymilliárd forint feletti projekthez. Ezek pedig szinte kizárólag vagy állami vállalatok (mint például a balatonfüredi parkolót építő, önkormányzati tulajdonban álló Gótika Kft. és a nyitóünnepséget szervező Müpa), vagy nagy nemzetközi cégek (mint a nyitóünnepségben szintén szerepet vállaló francia ECA2, illetve a pesti rakparton dolgozó Colas). Hazai piaci szereplők közül a nyolcakon kívül vélhetőleg csak az áttételesen több magánszemély tulajdonában álló Újlak-csoport jutott 10 számjegyű bevételhez a vb-ből. Esetükben sem jelenthetjük azonban ezt ki biztosan, mivel egyik megbízásuk éppen elmaradt az egymilliárd forinttól, a másikat pedig konzorciumban nyerték el.

Sport MN Vizes vb: közel egymilliárdból hajóztatják a vendégeket Még tovább drágul a világbajnokság, a Margitszigeti kaszinó felújítása is elúszóban van.

Persze a kisebb megbízásokat kapó cégek sem panaszkodhatnak, hiszen a vizes vb elég jól fizető üzletnek tűnik, az arányok így is magukért beszélnek. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a legnagyobb értékű közbeszerzéseken az esetek nagy részében felhívás nélküli eljárásban két-három (jellemzően kormányközeli) ajánlattevő közül választották ki a nyertes vállalatot.

A legnagyobb nyertesek 

Garancsi István
– 43,4 milliárd

A vizes világbajnokság behozhatatlanul legnagyobb nyertese annak a Garancsi Istvánnak a cége, aki saját elmesélése szerint egy Ausztriába szervezett közös túrán kötött közelebbi barátságot Orbán Viktorral. Az üzletember többségi tulajdonában álló Market Építő Zrt. ugyan csak egy vizes vb-hez köthető megbízást nyert el, ez azonban a felkészülés messze legnagyobb projektje, a Duna Aréna építése volt (a Market 49 százaléka Scheer Sándoré). Bár amikor először szóba került, hogy Budapest úszó-világbajnokságot rendez, akkor még csak 8 milliárdos beruházásról szóltak a hírek, majd elhangzott 17, 23 és 25 milliárd is. Végül a kivitelezési munkákat nettó 38,6 milliárdért nyerte el a Market, egy módosítást követően ez emelkedett aztán 43,4 milliárdra. 

Nagy Gábor Lajos
– 7,6 milliárd

A Nagy Gábor Lajos tulajdonában álló Penta Általános Építőipari Kft. (PÁÉ) két vizes vb-hez kapcsolódó megbízást is kapott, és ezek közül az egyikhez Orbán Viktor édesapjának cége is beszállít. A Direkt36 írta meg, hogy a társaság által konzorciumban elnyert margitszigeti csatornázási munkákhoz az Orbán Győző többségi tulajdonában álló Dolomit Kft.-től szereztek be betonelemeket. A PÁÉ partnere ebben a projektben egyébként a SADE-Magyarország Kft. Hogy a felek hogyan osztoznak a nettó 5,4 milliárdos munkán, nem tudni, így a legnagyobbat kaszáló vállalkozók és cégeik versenyében kiosztott ezüstérem valójában csak – nevezzük így – virtuális. Más kérdés, hogy a gödöllői vállalatot nem kell félteni. Az ötödik helynél rosszabb pozícióba ugyanis nem igazán csúszhat vissza kizárólagos tulajdonosa, hiszen a pesti rakpart rendezését egyedül csinálhatja a PÁÉ 2,1 milliárdért. 

Szeivolt István

Hírdetés

– 7,0 milliárd

Uszodában verhetetlennek tűnik az Épkar Zrt. Ez a cég újíthatta fel 3 milliárd forintért a Hajós Alfréd, illetve a Széchy Tamás Uszodát, ők építhettek egy új medencét 530 millióért a BVSC-nek, és ugyan konzorciumban, de a társaság nyerte el a Császár–Komjádi rekonstrukcióját is 1,7 milliárdért. A vállalat a Szeivolt család tulajdonában van, ők vélhetően jó kapcsolatban állnak a kormányfő rokonságával. A Heti Válasz korábban azt írta, hogy ifjabb Szeivolt István, valamint felesége, Titanilla Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén is ott lehetett. Ezenkívül amíg nyilvános volt, addig Szeivolt Titanilla szerepelt a kormányfő vejének Facebook-kapcsolatai között is. Az pedig a cégregiszterből is látszik, hogy ifj. Szeivolt István a sokak szerint Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Építő Zrt. igazgatósági tagja. 

Ramor Frigyes Gábor
– 5,3 milliárd

Két teljesen különböző, a világbajnoksághoz kapcsolódó projektet is elnyert a Penta Industry Kft. (PI). A vállalat újíthatta fel 405 millióért a Bibó-szakkollégiumot, és ők építhetnek szinkronúszó-medencéket is a városligeti műjégpályára (más feladatokkal kiegészítve) 4,9 milliárdért. A társaság nem véletlenül névrokona a már említett Penta Általános Építőipari Kft.-nek, 2014 végéig ugyanis utóbbi cég volt a tulajdonosa. Bő két éve azonban a PÁÉ kiszállt, és a PI most már teljes egészében Ramor Frigyes Gábor kezében van. Az üzletember politikai kapcsolatairól sokat nem tudni, de a cég elég jól fekszik a magas rangú politikusokhoz köthető futballkluboknál. A vállalat építi a vizes vb-t felügyelő Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez kapcsolt Kisvárda stadionját, míg Tállai András adóhivatali elnök birodalmában, Mezőkövesden sportszállót húz fel. 

http://mno.hu/

Kuna Tibor
– 5 milliárd

Bár a hazai sajtóban leggyakrabban a „Szijjártó Péter barátja” titulussal szokott futni Kuna Tibor, a kormányzati kommunikációs tendereken rendre taroló üzletember értesüléseink szerint legalább olyan jó viszonyt ápol Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel, mint a külügyi tárca vezetőjével. A vizes vb esetében pedig e ritkábban hangsúlyozott kapcsolat fontosabb lehet, hiszen Seszták a szervezőbizottság elnöke. Kunának két ügynöksége is jelentős megbízásokat kapott: a Young and Partners a vb kommunikációjához kapcsolódó rendezvényszervezési feladatokat láthatja el nettó 2 milliárdért, míg a Trinity minden egyéb kommunikációs feladatot. Utóbbira 3 milliárdot szánnak a tervezők, amit nem lesz könnyű elkölteni, a kampány ugyanis itthon csak április végén indult be igazán, külföldön pedig valószínűleg azóta sem. 

Paár Attila
– 2,9 milliárd

Az MTK-arénát jegyző West Hungária Bau Kft. most azt mutathatja meg, hogy nemcsak stadiont, hanem óriás ugrótornyot is tud építeni. A 80 százalékban Paár Attila tulajdonában lévő cég két, az ideiglenes létesítményhez köthető megbízást is elnyert összesen közel 3 milliárd forint értékben. Az elmúlt években – részben állami megrendeléseinek köszönhetően – jelentős növekedést felmutató WHB tulajdonosa szintén kapcsolatban áll a kormányfő rokonságával. Mások mellett az ő érdekeltsége szerezte meg azt a részben Tiborcz István tulajdonában álló Elios Innovatív Zrt.-t, amely a korábbi esztendőkben sorra nyerte az EU-s forrásból finanszírozott közvilágítás-korszerűsítési projekteket. Emellett Orbán Viktor vejének és Paár Attilának közös cége is volt: a WHB Ingatlan Kft.-t birtokolták együtt néhány hónapig 2016-ban. 

Varga Lajos
– 1,4 milliárd

A vizes vb lényegében összes őrzés-védelmi feladatát a kormányzat kedvenc biztonsági cége kapta. A Duna Aréna teljes körű vagyonvédelmét 244 millióért látja el a 89 százalékban Varga Lajos tulajdonában álló Valton-Sec Kft., az eseményhez köthető biztonsági szolgáltatásokat pedig 1,1 milliárdért. Emellett helyszíntől függetlenül ők védik a szervező céget, a Bp2017 Kft.-t is. Bár Varga tavaly az Indexnek tagadta, hogy kormánypárti politikusokkal szorosabb kapcsolatot ápolna, a portál azt írta róla: „állítólag bármikor bárkit felhívhat az Orbán, Lázár, Rogán hármasból”. Utóbbi tárcavezetőhöz a kisebbségi tulajdonos Bessenyei Istvánnak is van kötődése. Őt váltotta tulajdonosként a propagandaminiszter felesége abban a vállalatban, amely a Rogán házaspár helikopterútját barterezte. 

Bíró Márton
– 1,3 milliárd

Tavaly novemberben egy napon belül két, vb-hez köthető szerződést is aláírhatott Bíró Márton, a Nyírépszer Hungária Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A társaságot az akkreditációs központ építésével és a Dagály uszoda körüli létesítmények felhúzásával bízták meg, összesen közel 1,3 milliárd forint értékben. Ez az összeg több, mint a cég teljes tavalyi árbevételének 80 százaléka, így 2017 szinte biztosan erősebb év lesz a vállalat számára az előzőnél. Az eredetileg Nyíregyházán alapított társaságot előszeretettel foglalkoztatja a vb szervezőbizottságát vezető Seszták Miklós fejlesztési miniszter választókerülete. A Nyírépszer kapott már megbízást a kisvárdai önkormányzattól óvodarekonstrukcióra, atlétikai centrum kiépítésére, iskolai sportpálya felújítására és középületek energiakorszerűsítésére is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »