Óriásit eshet az olaj ára

Óriásit eshet az olaj ára

Az eddigieknél is vadabb előrejelzés érkezett az olajra, egy energiapiaci szakértő ugyanis blogjában negatív olajárakról beszélt már. Gail Tverberg szerint az előttünk álló hónapokban problémákat okozhat az olajtároló kapacitások hiánya – írja a Portfolio.hu.

2014-ben még kevesen gondolták volna, hogy belátható időn belül 30 dollárig esik az olajár. Most ezen szint alá is benéztek az árak, az utóbbi napokban pedig további jelentős esést előrevetítő olajár jóslatok érkeztek a legnagyobb amerikai és londoni elemzőházaktól. A Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Citi 20 dollárt emleget, mint lehetséges mélypontot, Dennis Gartman legutóbb 15 dollárról beszélt, a Standard Chartered pedig 10 dollárt emlegetett.

Hírdetés

Mindenkin túltesz azonban Gail Tverberg, aki az Our Finite World nevű blogban írt az olajpiaci kilátásokról, és negatív olajárakat is megemlít. A Space Solar Power Institute energia gazdaságtani kutatásokért felelős igazgatója szerint 2016-ban az olaj tárolása, a tároló infrastruktúra problémát jelenthet, és ez különösen az áprilisig tartó időszakban csúcsosodhat ki, a kitermelés felfutása ugyanis ekkor jelentkezik javarészt. 2015-ben is hasonló volt egyébként megfigyelhető.

A jelentős piaci túlkínálat miatt a tárolókapacitások nagy kihasználtság mellett üzemelnek, így a következő hónapokban felléphet a tároló kapacitások hiánya. Ez pedig oda vezethet, hogy az árak 10 dollárig, vagy még alacsonyabb szintre esnek. Példaként megemlíti a földgázt és az elektromos áramot, ahol előállhat az a helyzet, hogy a többlet kínálatot a tároló infrastruktúrák nem tudja felvenni, és ez átmenetileg negatív árakat eredményez.

Tverberg szerint az egyelőre nem világos, hogy az olajárak beeshetnek-e 0 dollár alá (aki tartja az olajat, az valamilyen formában pénzt kap érte), de azt biztosnak véli, hogy egészen alacsony szintekre tud esni az ár. Megjegyzi, még ha az idei évben sikerül is megúszni a tárolókapacitások hiánya okozta problémákat, bizonyos mértékben ez 2017-ben vagy 2018-ban is gondokat okozhat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »