Óriási zavart okozhat, aki az utolsó pillanatban lép vissza

Óriási zavart okozhat, aki az utolsó pillanatban lép vissza

A nyomda csak a szavazás előtti hetedik napig lehet tekintettel az önkormányzati választáson induló jelöltek visszalépésére; aki az utolsó héten lép vissza, annak a nevét már csak a szavazatszámláló bizottságok tudják kihúzni a szavazólapokon. A jelöltek érdeke lehet, hogy ne az utolsó pillanatban lépjenek vissza, és így időben tájékoztatni tudják a választópolgárokat döntésükről.

A jogszabály szerint az a jelölt esik ki, aki visszalép, elhalálozik, esetleg elveszti választójogát. Minden választáson előfordul, hogy a jelöltek a nyilvántartásba vételük és a szavazás napja között visszalépnek, a mostani önkormányzati választás előtt is több tucatnyi jelölt lépett már vissza.

A szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a voksolás előtti hetedik napig tudja „lekövetni” a visszalépéseket, azaz azok esetében, akik október 5-éig lépnek vissza, a nyomda még új szavazólapot tud nyomtatni. Ha azonban a jelöltek az utolsó héten lépnek vissza, új szavazólapok nyomtatására már nincs mód.

Hírdetés

Visszalépés esetén…

A választási eljárási törvény szerint ugyanakkor a kiesett jelölt nevét a jelöltek nyilvántartásából, illetve a szavazólapokról törölni kell, így az utolsó héten visszalépők nevét a szavazatszámláló bizottságok fogják a szavazás napján „lehúzni”, azaz tollal áthúzni a szavazólapon. A kiesés tényéről a szavazóhelyiségben hirdetményt kell elhelyezni, a szavazatszámláló bizottság pedig szükség szerint szóban is tájékoztatja a választópolgárokat a változásról.

Minden választáson előfordul, hogy a jelölt a szavazás napján lép vissza, de ezekben az esetekben a szavazatszámláló bizottsági tagoknak sokszor nehéz meggyőzniük a gyanakvó választópolgárokat arról, hogy nem választási csalás miatt lett lehúzva a jelölt neve a szavazólapról. A jelölteknek is érdekük, hogy ezeket az eseteket elkerüljék, és ne az utolsó pillanatban lépjenek vissza, hogy időben tájékoztatni tudják a választópolgárokat döntésükről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »