Óriási veszteségeket szenvednek a kisebb élelmiszerüzletek

Összességében akár 10-15 százalékkal is csökkenhetett a kisebb üzletek forgalma a vasárnapi boltzár miatt. Erre egyelőre csak becslések vannak, de a lapunknak nyilatkozó polgármesterek szerint jelentősen átalakultak a vásárlói szokások. A vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazás körül eközben javában tart a jogi küzdelem.

Azok a kisebb élelmiszerüzletek, amelyek alkalmazottal dolgoztatnak, és emiatt nem lehetnek nyitva vasárnap, a becslések szerint 10-15 százalékos forgalomcsökkenést szenvednek el a kötelező zárva tartás miatt – számoltak be lapunknak helyi polgármesterek. Mint kiderült, ez a Balaton környékén egyelőre nem okoz jelentős visszaesést a létszámadatokban, de könnyen lehet, hogy az év második felében ezek a vállalkozások már nem tudják megtartani a dolgozókat, hiszen eddig többségében a nyári időszakban termelték meg az egész évben fizetett béreket. Sok olyan kis üzlet, vagy például ajándéktárgyakat árusító bolt is van, amelyik csak a szezonban nyit ki, és mivel ezt vasárnaponként nem tudják megtenni, komoly gondot is jelenthet számukra az alkalmazottak bérezése.

Hírdetés

Változás egyelőre biztosan nem várható a vasárnapi zárva tartás szabályozásában. A Balatoni Szövetség korábban ugyan kért átmeneti mentességet a kormánytól a nyári idegenforgalmi szezonra, de ezt a kabinet nem adta meg sem a térségnek, sem az egyes településeknek, sem pedig az üzleteknek. Akkor azt az ígéretet kapták a Balaton környéki települések, hogy a nyári tapasztalatok tükrében megvizsgálják, indokolt-e a változtatás. A vásárlási szokások mindenesetre jelentős mértékben átalakultak, hiszen a helyiek és a turisták is pénteken vagy szombaton vásárolnak be a nagyobb bevásárlóközpontokban több napra előre, így a helyi kis üzletek hoppon maradnak nemcsak vasárnap, hanem a hét más napjain is – mondták lapunknak városvezetők. Egyikük úgy fogalmazott: „az emberek egyáltalán nem szeretik a bizonytalanságot, ezért inkább előre bevásárolnak, amikor megtehetik.”

A forgalommal kapcsolatban olyan nyilvános, hivatalos adat egyelőre nincs, amiből következtetéseket lehetne levonni, a kereskedelemben dolgozók létszámcsökkenéséről viszont pontos számok vannak, és ennek oka egyértelműen a vasárnapi boltzár – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Mint kifejtette, a forgalomról az online pénztárgépek alapján lehetne képet kapni, ezeket az adóhivatal a nemzetgazdasági tárcához továbbítja, az adatok tehát a minisztériumnál vannak. A kereskedelemben dolgozókról ugyanakkor a KSH rendszeresen közöl számokat; a legutóbbi összesítés szerint február és május között több mint kétezerrel csökkent az alkalmazottak száma, részben a vasárnapi boltzár miatt, miközben a túlórák több éve nem látott magasságokban járnak.

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatban a jogi harc is folytatódik; az MSZP tegnap jelezte, kúriai felülvizsgálatot kér a párt által kezdeményezett népszavazás ügyében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése miatt. Az NVB ugyanis július 20-án úgy határozott: nem a szocialisták, hanem egy magánszemély, Wodicska Zoltán kérdését ismeri el „elsőnek, érvényesnek” a vasárnapi boltzárral kapcsolatban, ám végül azt a kérdést sem hitelesítették. Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint több törvénysértést is elkövettek a döntéssel, amely nemcsak a népszavazási törvénynek, hanem még a választási iroda saját iratkezelési szabályzatának is ellentmond.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »