Óriási változások az iskolában szeptembertől

Óriási változások az iskolában szeptembertől

Már szeptemberben is több változás várja az iskolásokat. Az egyik legfontosabb, hogy lerövidülnek a tanórák az általános iskola első két osztályában. A csengetési rend nem változik, ugyanúgy 45 percet töltenek majd a tantermekben a diákok, azonban csak 30 percet kell majd tananyaggal foglalkozniuk. A fennmaradó 15 percben a gyerekek igényeihez szabott foglalkozásokat tartanak.

MTI Fotó: Komka Péter

Az oktatási államtitkárságot több kritika érte amiatt, hogy agyonhajszolják a diákokat és a tanárokat. Olyan mennyiségű anyagot kellene megtanulni egy év alatt, ami lehetetlen. Szakértők szerint pedig felesleges is, hiszen a tanultak nagy részét nem tudják hasznosítani az életben.

A magyar diákok lexikális tudása nagy lesz, ám a készségek fejlesztésére nem jut elég idő, így igazából gondolkodni nem tanulnak meg.
Ezen a problémán változtatna Palkovics László oktatási államtitkár, aki azt mondta, már szeptembertől csökkenhet a tananyag mennyisége. Jelentős változás, hogy a tanárok és az iskolák dönthetik el, hogy mit vesznek ki a tananyagból.

„Az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet (OFI) jelenleg is dolgozik olyan mintatanmeneteken, amelyek segítségével az iskolák a felszabaduló időt szabadon fel tudják használni. Augusztus közepére elkészíti az OFI azokat a tanmenetjavaslatokat, amelyek, bár még nem változtatnak a kerettantervi óraszámokon, de a tananyag feldolgozásában jóval nagyobb szabadságot biztosítanak majd az eddigiekhez képest a pedagógusoknak” – mondta a Faktornak.

Hírdetés

Az új Nemzeti alaptanterv már nem a frontális oktatást támogatja – tehát nem az marad, hogy a tanár kiáll az osztály elé, lenyom egy 45 perces órát, aztán majd a dolgozatíráskor kiderül, a diákok mennyit értettek meg belőle.

Új rendszert akarnak bevezetni, ahol már tematikus hetek lesznek, amelyek során egy-egy téma köré csoportosul az oktatás, különböző feladatokon keresztül fogják megtanulni a diákok az adott témakört.  Emiatt azonban az is előfordul majd, hogy lesznek olyan foglalkozások, amelyek a tanórákon kívül zajlanak, így azonban át kell gondolni, meddig tart majd az iskola. A Faktornak az államtitkárság azt mondta, az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kialakítása folyamatban van, várhatóan 2018-ban vezetik be. „Az átdolgozás során át kell gondolni a tanév szerkezetének átrendezését is, amely nemcsak azt jelentené, hogy a nyári hónapokban egy-két héttel többet lennének iskolában a gyerekek, hanem azt is, hogy az őszi és a tavaszi szünetek meghosszabbodnának. Azonban egyelőre még nincs döntés, szakmai vita zajlik a lehetséges változtatásokról” – mondták.

 

Forrás: Faktor.hu

 

The post Óriási változások az iskolában szeptembertől appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »