Óriási újítás a SZÉP-kártyáknál, nagy változás a borravalóknál és az idegenvezetőknél

Óriási újítás a SZÉP-kártyáknál, nagy változás a borravalóknál és az idegenvezetőknél

Egy 14 pontos turisztikai csomagot jelentett be Nagy Márton, melynek része az Airbnb budapesti szabályozása, az idegenvezetés vizsgához kötése, a SZÉP-kártyák digitalizációja és a légitársaságok különadójának kivezetése is.

Egy 14+2 pontos, a turisztika területét érintő csomagot jelentett be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a szektor nagyon fényesen teljesített és kirobbanó formában van. A turizmus a GDP 12 százalékát is eléri idén – jegyezte meg a tárcavezető. Az intézkedéseket ismertetve Nagy Márton elmondta, 48-ról 58-ra növelik a bulinegyed járőreinek számát, és külön rendőrőrsöt hoznak létre a körzetben.

Vidéken nem lesz Airbnb-szabályozás, a kormány egyelőre csak Budapestre vonatkozóan készít előírásokat. „Afelé megyünk, hogy moratóriumot alkalmazunk, azaz hogy ne legyen új engedélykiadás, ezzel egyetértünk a többi tagszervezettel. Ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy az adókat érdemes megemelni, hiszen ebben a szektorban egy normatív adókivetés történik, ami nem emelkedett az elmúlt időszakban, miközben az árak igen” – közölte.

A falusi turizmus erősítése érdekében a kormány lehetővé tenné a gazdasági épületek, például a pajták vagy a pincék kiadását is, és csupán 20 fő feletti medencéknél lenne kötelező az úszómester alkalmazása, az alatt a víz közelében felügyeletet kellene biztosítani.

Az intézkedéscsomag adómentessé tenné a borravalót.

A vendéglátóhelyek számára kötelezővé teszik a készpénzmentes borravaló lehetőségének biztosítását. „Olyan megoldással, hogy például egy POS-terminálon legyen egy olyan felirat, hogy borravaló, amit ha megnyom valaki, azonnal a felszolgáló számlájára utalja át azt az összeget, amit adunk. Vagy adott esetben már most is lehet találkozni olyan megoldásokkal, ahol beállíthatjuk egy digitális kijelzőn, hogy 5 százalékot akarunk adni borravalóként, 10-et vagy 15-öt, és ezt az összeget az akkor éppen a pultban álló személyzet számára adja meg a rendszer. Ilyen megoldások léteznek ma is, csak nincsenek szabványosítva és nem kötelező” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ha az éttermek számára ezt lehetővé teszik, akkor szerinte mindenki élni fog vele.

Emellett 12 százalékban maximalizálnák a felszolgálói díjat.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy megemelnék a hivatásturisztikai rendezvények számára a résztvevőknek nyújtott támogatást: a jövőben a minimálbér 15 százalékáig (mintegy 40 ezer forint) lenne támogatható a szállásdíj vagy az étkezés.

Az idegenvezetési tevékenységet átfogóan szabályoznák.

„Jelenleg 20 ezer idegenvezetői kártya van kiadva, miközben körülbelül 3-4 ezer idegenvezető aktív. Emiatt felül kell vizsgálnunk, hogy kinek adható ilyen kártya, ki végezhet ilyen tevékenységet, és milyen tudással vagy milyen tapasztalattal végezhető ez a tevékenység. Azt látjuk, hogy ez a piac nem szabályozott, miközben erre nagy szükségünk van” – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Az idegenvezetői kártyákat határozott időre adnák ki, annak megújításáért vizsgára köteleznék az érintetteket.

Nagy Márton beszélt a telefonba integrálható SZÉP-kártya rendszerének bevezetéséről, ami a miniszter szerint jelentősen növelni fogja a kártyáról történő költéseket.

A most bejelentett csomagban szerepel továbbá a légitársaságokat sújtó extraprofitadó január elsejei kivezetése, az állatkerti belépő adómentes, béren kívüli juttatássá tétele, illetve a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ attrakciók listájának bővítése, akár az Országházzal, az egyházi műemlékekkel, vagy a budavári siklóval. A légitársaságok szén-dioxid-kibocsátáshoz kötött különadóját a januártól életbe lépő adócsomag részeként vezetnék ki.

Hírdetés

A turisztika deregulációjának 14+2 pontja

  • Rendőri jelenlét fokozása a bulinegyedben
  • Rövidtávú lakáskiadás szabályozása
  • Gazdasági épületek magánszálláshelyként történő hasznosítása
  • Szálláshelyeken üzemelő medencék személye felügyeletének szabályozása
  • Készpénzmentes borravaló szabályozásának módosítása
  • Felszolgálási díj maximalizálása
  • Hivatásturisztikai rendezvények szervezését elősegítő szabályozás módosítása
  • Állatkerti belépő mint adómentesen adható béren kívüli juttatás biztosítása
  • Idegenvezetési tevékenység átfogó szabályozása
  • Idegenvezetés tudásmegújító képzés kialakítása
  • Digitális SZÉP-kártya-fejlesztés
  • Éttermek előtti parkolók biztosításának felülvizsgálata
  • NTAK attrakciók körének bővítése az átfogó adatvagyon megteremtése érdekében
  • Repülőtérhez kapcsolódó szabályozás felülvizsgálata – szén-dioxid-adó eltörlése
  • Élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódó vendéglátás tájékoztató anyagok készítése
  • Termálvíz kísérőgáz jövedéki adójának tisztázása

  • Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »