Óriási tumultus várta a nyugdíjasokat

Óriási tumultus várta a nyugdíjasokat

Március elsején öt órát vártam az Erzsébet-program ügyfélszolgálati irodája előtt. Amikor végre bejutottam volna az épületbe, bezárták előttem az ajtót, és azt mondták, hogy már csak a bent lévőket fogadják. Hatan tehát kint rekedtünk, és anélkül kellett hazamennünk, hogy lefoglalhattuk volna a nyaralást – fakadt ki egy idős hölgy.

Elmondása szerint elképesztő tömeg várt azokra a Podmaniczky és a Vörösmarty utca sarkán, akik jelentkezni szerettek volna az Erzsébet-programban nyújtott kedvezményes nyaralások egyikére. Az állam ugyanis az elmúlt években az Erzsébet-utalványokból befolyt pénz egy részét arra költötte, hogy rászoruló családok, nyugdíjasok vagy fogyatékkal élők nyaralását támogassa.

A nyugdíjasok idén március elsejétől jelentkezhettek a meghirdetett belföldi szálláshelyekre, de miután az internetes jelentkezés sokaknak gondot okozott, ezért a legtöbben személyesen próbálták lefoglalni a szállást. Az ügyfélszolgálaton tömegjelenetek alakultak ki, a jelentkezők szinte kivétel nélkül utcán kígyózó sorokról, többórás várakozási időről számoltak be.

– Tavaly még rosszabb volt a helyzet, akkor kint áztunk órákon át – mondta egy idősebb hölgy. Sokan a tavalyi tumultus miatt már a nyitás előtt ott álltak az ügyfélszolgálat előtt, volt olyan például, aki már reggel hattól.

Hírdetés

Lapunk munkatársa pénteken dél körül járt az irodában. A 12-es sorszámot kapta, ez így nem tűnt kivárhatatlan sornak, ám hamar világossá vált, hogy amikor kiosztják a rendelkezésre álló száz cetlit, újrakezdődik a számozás. Azt senki sem tudta megmondani, aznap hányszor kezdték újra, az viszont kiderült, hogy reggel – a jelentkezés harmadik napján – még mindig rengetegen voltak.

A délután érkezők valamivel jobban jártak, ők nagyjából egy-másfél órás várakozás után sorra kerültek, de már csak a maradék szállások közül választhattak. – Nekem már csak két lehetőség közül lehetett választani – mondta egy nő, aki miután kiválasztotta a helyszínt, kapott egy áprilisi időpontot. Azt mondták, hogy csak ekkor lehet menni, máskor nem – fogalmazott, hozzátéve, hogy az elképesztő terhelés ellenére nagyon kedvesek voltak az ügyfélszolgálatosok.

– Interneten lehetetlen lett volna bejutni – mondta egy idős úr, aki – állítása szerint – két napon át próbált szállást foglalni. – Volt olyan nap, amikor tizenkét órát ültem a gép előtt, de késő este úgy kellett felállnom, hogy nem sikerült. Amikor végre sorra kerültem volna, akkor ledobott a rendszer – mondta.

Miután nagyon sokan panaszkodtak az internetes rendszerre, lapunk is tett egy próbát. Azt tapasztaltuk, hogy rövid regisztráció után kapunk egy sorszámot, valamint egy figyelmeztető üzenetet, hogy ne zárjuk be a böngészőt, mert akkor a sor végére kerülünk. Péntek délutáni próbálkozásunkkor az 1824-es sorszámot kaptuk, de a lapunknak nyilatkozó nyugdíjasok közül volt, akinek kétezer feletti szám jelent meg.

A honlapon azt állítják, hogy 15 jelentkező pályázatát dolgozzák fel percenként, de nagyjából egy óra eltelte után még mindig 1600-an voltak előttünk. Mindez azt jelenti, hogy az internetes jelentkezés egész napos programot jelentett a nyugdíjasoknak, és tényleg csak a legelszántabbak kerültek sorra. Vagy még ők sem.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 03. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »