Óriási torlódás a tranzitzónáknál

Óriási torlódás a tranzitzónáknál

Mintegy 900 menedékkérő torlódott fel a magyar–szerb határnál a röszkei és a tompai tranzitzónák túloldalán – közölte lapunkkal a szerb szociálisügyi államtitkár, aki elfogadhatatlannak tartja azt az új magyar szabályt, ami visszakényszeríti a migránsokat a határról. A helyzet miatt hétfőn Röszkén tart ülést a honvédelmi és rendészeti bizottság. Jogvédők közben azt állítják, bántalmazzák a menedékkérőket.

Elfogadhatatlan Szerbiának az az új szabály, amely alapján a magyar hatóságok a határtól számított 8 kilométeres sávon belül elfogott migránsokat visszaviszik a kerítés szerbiai oldalára. Ezt közölte lapunkkal Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár. „Nem fogjuk engedni, hogy bárki is ellenőrizetlenül lépjen be vagy távozzon az országunk területéről. A magyar eljárások nemzetközi jogszabályokba ütköznek” – fogalmazott.

Mint kifejtette, az új magyar törvény nyomán napról napra egyre több migráns gyülekezik a tranzitzónáknál szerb oldalon. Jelenleg Horgosnál (ez lényegében a röszkei tranzitzóna szerbiai oldala) 660 ember várakozik, míg Kelebiánál (a tompai zóna túloldalán) ez a szám 230. Nenad Ivanisevic úgy fogalmazott: „Megadunk nekik minden ellátást, de Szerbia nem tudja egyedül megoldani a problémát. Szükség van együttműködésre és koordinációra a szomszédos országok részéről, ha meg akarjuk akadályozni a helyzet irányíthatatlanná válását.” Azt ugyanakkor elismerte, hogy a szerb kormány eddig hivatalosan nem jelezte aggodalmait magyar kollégáinak.

Röszkén ülésezik majd a honvédelmi bizottság

Közben a röszkei határátkelőhöz hívta össze hétfőre a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését a testület fideszes elnöke. Kósa Lajos közölte: a kihelyezett tanácskozáson a magyar– szerb határ szerb oldalán kialakult helyzetről akarnak tájékozódni, arról, hogy „Magyarországnak vannak-e feladatai pluszban, a schengeni övezet megvédésén túl, a migrációval kapcsolatban”. Kósa Lajos azt mondta, Magyarország – szinte egyedüliként – betartja a migránsokkal kapcsolatos összes nemzetközi jogszabályt, a schengeni és a dublini egyezményből fakadó feladatokat egyaránt.

A fideszes frakcióvezető egyúttal visszautasította azokat az állításokat, amelyek a magyar hatóságok túlkapásairól szólnak. Tegnap a Magyar Helsinki Bizottság – a Human Rights Watch friss jelentésére hivatkozva – arról írt, hogy „aljas dolgok történnek a magyar határon”, és a magyar oldalon egyenruhások „rendszeresen és módszeresen bántalmazzák” a menedékkérőket. Emlékeztettek, hogy a szervezet már egy hónapja a rendőrséghez fordult, de félresöpörték aggodalmaikat, az atrocitások pedig állításuk szerint továbbra sem szűntek meg. Tegnap a Belügyminisztérium is visszautasította az egyébként konkrét eseteket is felsoroló jelentésben foglaltakat.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója tegnap az állami tévében arról beszélt, hogy napról napra kevesebb a déli határ mentén az erőszakos, tiltott határátlépési kísérlet. Utalt rá, hogy Szerbiába jelentős számban érkeznek folyamatosan migránsok Bulgária és Macedónia felől, de az elmúlt napokban már többször előfordult, hogy a magyar határról többen mentek vissza Belgrád felé, mint ahányan abból az irányból érkeztek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »