Óriási pénzeket keresnek a külföldi autósokon

Rommá keresi magát egy magyarok által alapított cég az itteni fizetős utakat jogtalanul használó külföldi autósokra kiszabott pótdíjak behajtásával.

A külföldi autósok háromszor annyit fizetnek ha nincs e-matricájuk, mint a magyarok – írja a Totalcar, ami utánajárt, minek köszönhető ez a hatalmas különbség.

Mint írják, ha egy külföldi autós matrica nélkül hajt rá egy díjköteles útszakaszra, akkor neki is kiküldik a bírságot. 2013-óta azonban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) külföldi behajtócégek segítségével szedi be a nem magyar autókra kiszabott, alapesetben 14875 forintos, 30 nap után viszont közel 60 ezres pótdíjat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nem fizetők soha nem kapnak levelet közvetlenül a magyar útdíjszedő cégtől, őket eleve a behajtó értesíti.

Hírdetés

Hatalmas üzlet

Így viszont nem ugyanannyiba kerül nekik a hivatalos nevén jogosulatlan úthasználat, hanem az eurósított magyar pótdíjon, vagyis 47,95 eurón felül további 15,30-at húznak le róluk azért, hogy a másik ország hatóságaitól lekérjék az adataikat, még 11,70 kezelési költséget, és ne feledkezzünk meg az általános forgalmi adóról (Mehrwertsteuer) sem, amely 16,24. A behajtó munkadíja pedig 58 euró 50 cent, vagyis nagyjából 18168 forint.

Így lesz a korábban elég szelíd pótdíjból csinos, osztrák szabad szemmel is jól látható 149 euró 72 centes tartozás. Ez napi középárfolyamon számolva 46 280 forint, vagyis az eredeti összeg nagyjából háromszorosa.

A Totalcar kiderítette, hogy a behajtó cég az Ungarische Autobahn Inkasso Gmbh., ami Lobmayer Ferenc és Lobmayer László érdekeltsége. Megtudták: a cég nem pályázat útján nyerte el a ezt a megbízást, hanem „tesztszerződés” alapján végzik a munkát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »