Óriási meglepetés az amerikai előválasztáson

A közvélemény-kutatóké a nap legnagyobb bukása a legújabb amerikai előválasztásokon: számukra egészen megdöbbentő eredmény született az este. Ugyan több államban is szavaztak, de minden szem Michiganre szegeződött, ahol ma a legtöbb delegáltat választották a nyári elnökjelölő gyűlésre. A demokrata oldalon egy szinte döntetlen eredmény hozott elképesztő meglepetést: Bernie Sanders egyetlen százalékpont előnnyel legyőzte Hillary Clinton t, miután minden közvélemény-kutató a volt külügyminiszter legalább 10-15 százalékos győzelmét várta (sőt, három napja készült még olyan kutatás is, amely 66-29-es Clinton-előnyt mért). Erre még Sanders kampánystábja sem volt felkészülve, már a jövő héten választó Floridában érte őket a meglepetés. Sanders láthatóan nagyon jól teljesít a munkásosztály szavazói közt, és az előválasztások párton kívüli résztvevői is inkább felé húznak – így próbálják most magyarázni a meglepő eredményt.

Hogy a helyzet még egy fokkal bonyolultabb legyen, matematikailag a nap demokrata nyertese még így is Hillary Clinton lett. Mivel a demokraták minden államban a szavazatok arányában osztják szét a delegáltakat, a szoros michigani vereséggel nem sokat bukott, a másik ma szavazó államukat, Mississippit viszont tönkrenyerte, 82-17 arányban mosta le Sanderst. Így a két államban együttvéve több, mint hússzal több delegáltat szerzett, összességében pedig, bár a pontos számításokra még várni kell, tetemes előnnyel, várhatóan 770-548-ra vezet a delegáltak számában. De messze még a vége: a jelöltség elnyeréséhez 2383 delegált kell, és hiába támogatják a déli államok demokratái Clintont nagy többséggel, most már szinte az egész Dél megtartotta az előválasztásait, jöhetnek a Sandersnek kedvezőbb államok. Az is igaz azonban, hogy a magát demokratikus szocialistának nevező jelölt akkor tudja csak ledolgozni a nagy hátrányát, ha nem csak sokat nyer, hanem nagy előnnyel húzza be az őt választó államokat. A héten befutnak még a külföldön élő amerikaiak voksai – nekik 13 delegáltjuk lesz -, valamint szombaton szavaz a minimális jelentőségű Északi Mariana-szigetek 6 delegáltról, de utána jöhet a nagy nap: március 15-e, amikor öt állam (Florida, Illinois, Ohio, Észak-Karolina és Missouri) összesen 691 delegáltat megválaszt – ha Sanders aznap nyerni tudna, az nagy fordulópontja lehetne a kampánynak. A közvélemény-kutatók a legtöbb helyen aznapra Clinton győzelmét valószínűsítik – aminek a mostani este után persze jelentősen lecsökkent a jelentősége.

A republikánus oldalon Marco Rubio lett a nap legnagyobb vesztese: az eddigi eredmények alapján csak 1-3 delegáltat szerez a mérsékeltek és a pártelit kedvence, nem tudta átlépni három államban sem azt a küszöböt, ami felett delegáltakat osztanak. Donald Trump újra nagyot nyert: Michigant, Mississippit, és Hawaii-t is behúzta, míg Ted Cruz Idahóban tudott győzni. A másik mérsékelt jelölt, John Kasich sem szerepelt túl jól – épp csak annyira, hogy több helyen is megelőzze Rubiót, így kölcsönösen tovább gyengítsék egymást.

Hírdetés

Az a helyzet állt tehát elő, hogy ugyan Trump továbbra sem tudott sehol sem 50 százalékos népszerűség fölé menni, így is sorra nyeri az államokat. Eközben a mérsékelt ellenfelei egymást ütik ki (és egyre inkább együtt sem érik el azt a szavazatszámot, amit a populista ingatlanmágnás kap), Trump egyetlen igazán erős kihívója pedig az a Ted Cruz maradt, akinek az ultrakonzervatív eszméit nem kedvelik annyira a mérsékelt szavazók, hogy őt válasszák, a pártelit viszont legalább annyira idegenkedik tőle, mint Trumptól. A mostani becslések alapján a mai négy előválasztást összesítve Trump nagyjából tíz delegálttal növelte az előnyét Cruzzal szemben, viszont mindketten alaposan elhúztak a többiektől. Ez összesítésben Trumpnak 459, Cruznak 363, Rubiónak 136, Kasich-nek 56 voksot érne. A győzelemhez 1237 kell – a java azonban csak most jön, a Virgin-szigetek, Guam és a főváros után (ez utóbbit azért érdemes lesz figyelni, a pártelit voksairól sokat elmondhat) március 15-én indulnak azok az előválasztások, ahol az állam nyertese kapja az összes ottani delegáltat. Aznap hat helyen szavaznak, Floridában például 99, Észak-Karolinában, Ohióban és Illinois-ban mintegy 70 delegáltat visz el a győztes – ha Trump aznap nagyot nyer, akkor szinte be is biztosította magának az elnökjelöltséget.

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »