Óriási kölcsönt kapott Kazahsztán

Óriási kölcsönt kapott Kazahsztán

Egy nappal azután, hogy Kazahsztán lebegtetni kezdte nemzeti valutáját, a közép-ázsiai ország 1 milliárd dollár kölcsönt kapott az Ázsiai Fejlesztési Banktól (ADB).

A bank pénteken azt közölte, hogy Kazahsztán a kölcsön révén mérsékelni tudja a kőolaj árcsökkenéséből eredő, előre nem látható következmények kedvezőtlen hatásait.

Az ADB közleménye szerint a kölcsönből részben infrastrukturális korszerűsítéseket finanszíroz és új munkahelyeket teremt a kazah kormány. Az Ázsiai Fejlesztési Bank az öt évre szóló hitelt két egyenlő részletben folyósítja.

A kazah központi bank csütörtöktől lebegteti nemzeti valutáját, a tengét, azaz megszűnt a jegybank által előírt sávszél, az árfolyamot a piaci kereslet-kínálat alakítja.

Hírdetés

A bejelentésre a tenge csaknem 30 százalékkal, 255,26-ra gyengült a dollárhoz képest. Pénteken 14 órakor a dollár 238 tengét ért. Csütörtökig a dollárhoz képest 170-198 tenge volt a sávszél.

A kazah gazdaságot komolyan sújtja, hogy jelentősen csökkent legfontosabb exportterméke, a kőolaj világpiaci ára. Karim Maszimov kazah miniszterelnök csütörtökön azt mondta, hogy Kazahsztánnak olyan körülményekre kell felkészülnie, amikor „a kőolaj hordónkénti ára 30-50 dollárt ér majd, és az ország által exportált más nyersanyagok ára is meglehetően nyomott lesz”.

Kazahsztán tavalyi olajtermelése 80,8 millió tonna volt, 1,2 százalékkal kisebb a 2013. évinél.

Tavaly 4,3 százalékra lassult a kazah GDP-növekedés a 2013. évi 6 százalékos bővülés után, elsősorban a kőolaj és a fémek világpiaci árcsökkenése miatt. A kormány az idei évre a gazdaság még szerényebb, 1,5 százalékos növekedésére számít.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »