Óriási kitörési lehetőség hátrányos helyzetű gyermekeknek – tovább lehet pályázni

Óriási kitörési lehetőség hátrányos helyzetű gyermekeknek – tovább lehet pályázni

Meghosszabbította a szerény körülmények között élő, jól tanuló kisiskolásoknak szóló országos ösztöndíjpályázatát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A megüresedett helyekre október 27-ig jelentkezhetnek az általános iskolák 2-3. osztályos tanulói – tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet alapító elnöke.

Szeptemberben az Infostart is beszámolt róla, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat országos ösztöndíjpályázatot hirdetett a 2023/2024-es tanévre az általános iskolák 2-3. osztályos tanulói számára. A pályázat célja a rossz anyagi körülmények között élő, szociálisan hátrányos helyzetű, de kiemelkedő képességű, tehetséges és kitűnő tanulmányi eredményű tanulók támogatása.

Az ösztöndíjasok a támogatást tartósan kitűnő tanulmányi eredmény esetén akár több tanéven keresztül is megkaphatják. A kiírás alapján olyan kiválóan tanuló gyermekek pályázhatnak, akiknek a családjában az egy főre jutó átlagjövedelem nettó 48 ezer forint/hó összeg alatt van, beleértve a családi pótlékot is.

A pályázatok postára adásának határideje eredetileg szeptember 30. volt, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke, Edvi Péter viszont arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy

október 27-ig meghosszabbítják a jelentkezési időszakot.

Mint mondta, az érintett gyermekek nevére bankszámlát nyitnak, amihez a szülők is hozzáférhetnek és bármikor felvehetnek pénzt, de ezeket az összegeket csak tanulmányokkal kapcsolatos költségekre lehet fordítani. Igazolni kell, hogy pontosan mire adtak ki pénzt a családok. „A szülőknek el kell számolniuk, számlákat kell bemutatniuk” – figyelmeztetett.

Hírdetés

Edvi Péter kiemelte: azok a gyermekek részesülhetnek támogatásban, akik legalább két éven keresztül jól teljesítenek az egyes tantárgyakból. „Ez azt jelenti, hogy ha egy gyermek megkapja ezt az ösztöndíjat és továbbra is jól tanul, vagyis a tanulmányi átlaga 4,5 felett van, akkor

egészen az egyetemi diplomáig, sőt a mesterképzés végéig elvisszük a gyermekeket, tehát egy 16-18 éves programról van szó”

– magyarázta.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot is meglepte, hogy a támogatott gyermekek milyen jól teljesítenek, ugyanis a kezdeményezés hosszú évek alatt eljutott oda, hogy ma már nagyon kevesen esnek ki a programból. „Van informatikusunk, pilótánk, atomfizikusunk, balett-táncosunk is” – sorolta a szervezet elnöke, aki megjegyezte: közülük többen úgy vélik, ezen program nélkül valószínűleg nem tudták volna elvégezni az egyetemet, hanem vagy szakmunkások lettek volna, vagy valamilyen teljesen más területen helyezkedtek volna el.

Edvi Péter elmondta: több iskola, család panaszkodott arra, hogy a szolgálat túl rövid időt adott meg a jelentkezésre, az egyes igazolások beszerzésére, ezért döntöttek úgy, hogy október 27-ig meghosszabbítják a regisztrációs lehetőséget.

Az érdeklődők a www.gyermekmento.hu oldalon tölthetik le a jelentkezési űrlapot.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »